STOCKHOLM 2015-09-29 Skanska bygger l‰genheter vid Hammarby kaj Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro** *

Foto: Lars Pehrson/TT

Fem byggnadsarbetare omkom på arbetet förra året. Det är den lägsta siffran på 16 år, uppger tidningen Byggnadsarbetaren som gjort sammanställningen.

Dödsfallen inträffade på bygg- och anläggningsarbeten och innebär en halvering jämfört med 2014. Å andra sidan är variationen stor mellan åren visar statistiken. Tre av dödsolyckorna var fallolyckor, som är en av de vanligast orsakerna till dödsfall i branschen.

– Jag hoppas att minskningen inte är en engångsföreteelse. De stora riskerna i byggbranschen gör att statistiken kan ändra sig snabbt, säger arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström till Byggnadsarbetaren.

Pierre Gustafsson, samordnare för byggtillsynen på Arbetsmiljöverket, vågar inte säga om nedgången av dödsolyckorna är en bestående trend.

–  Vi kan bara hoppas att de fortsätter åt samma håll, men så länge en enda människa dör i en byggolycka är det en för mycket, säger han till Byggnadsarbetaren.

Dödsolyckorna:
• En 27-årig målare dog efter ett fall från fjärde våningen under fönsterrenovering, maj, Stockholm.
• En 53-årig egenföretagare dog när en byggnadsställning rasade, juni, Gotland.
• En 67-årig man dog efter att ha klämts fast under rasmassor vid dräneringsarbete, september, Tranås.
• En 48-årig signalvakt dog efter påkörning vid asfaltering, oktober, Hässleholm.
• En 54-årig arbetare dog efter fallolycka vid lastande av container, november, Stockholm.