VISBY 20150701 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie ≈kesson hÂller tal i Almedalen under politikerveckan i Visby p onsdagen. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna. Foto: Henrik Montgomery/TT

ARBETET DEBATT: I omröstningar som rör arbetsmarknaden röstar Sverigedemokraterna för Alliansens förslag i närmare 8 fall av 10. De ställer sig inte bakom en nollvision för arbetsolyckor, de vill riva upp las och skära ned extremt kraftigt i offentlig sektor. Vi kan bara konstatera att Sverigedemokraterna är ett antifackligt och arbetarfientligt parti, skriver Kent-Erik Mattsson, LO-kommittén i Vindeln.

Det bekymrar oss när våra LO-anslutna medlemmar sneglar mot Sverigedemokraterna. Det bekymrar oss när våra medlemmar inte ser vad detta parti avser att förändra på våra arbetsplatser och i vårt samhälle och då inte till det bättre för oss arbetare.

SD:s politik slår inte bara mot verksamheter som skolan, sjukvården och äldreomsorgen utan även anställningstryggheten. Granskar man deras budget så ser man att de vill dra bort 90 miljarder kronor från den gemensamma välfärden. Det motsvarar 163 000 undersköterskor, 66 000 barnskötare och 61 000 vårdbiträden fram till och med 2019.

SD vill dessutom göra kraftiga försämringar i lagen om anställningsskydd (LAS). I vår värld så blir det absurt att vara anställd och i samma veva lyfta fram det parti som kanske kraftfullast eller synligast står på arbetsgivarnas sida, ett parti som utan eftertänksamhet går hand i hand med näringslivets största företrädare.

Sverigedemokraterna är inget parti som gör sitt yttersta för oss anställda, för oss på golvet, utan man bär näringslivets budskap med sig ända in i riksdagen och avser verkställa dem med en enkel knapptryckning.

Facket har en vision om ett gott samhälle, ett gott samhälle för oss alla. Detta gör att vi indirekt hamnar i konflikt med de partier och organisationer som gör skillnad på folk och folk. Denna konflikt gör det i våra ögon svårt för Sverigedemokrater att aktivt föra fackets värderingar framåt, man måste någonstans välja vilket land man vill leva i och hur man kan påverka utgången?

Och ställa sig frågan: Vilka ska företräda mina värderingar? Facken jobbar aktivt med de organisationer som vilar på samma värdegrund som oss varpå ett samarbete med tex Sverigedemokraterna eller borgarna faller sig tämligen ologiskt.

Sverigedemokraterna ställer sig tex inte bakom en nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet eller att arbetslivsforskningen skulle förstärkas eller för den delen att det ska vara en rättighet att få jobba heltid. I dessa frågor skakar man hand med borgarna och näringslivet.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har partiet i omröstningar om rör arbetsmarknadspolitik röstat för Alliansens förslag i närmare 8 fall av 10, bara det borde göra att varningsklockorna ringer.

Vi kan bara kort konstatera att Sverigedemokraterna är ett antifackligt och arbetarfientligt parti som inte bär de värderingar som arbetarrörelsen under årtionden har kämpat för, våra rättigheter och ett samhälle som inte gör skillnad på folk och folk.

LO Kommittén i Vindeln/ Kent-Erik Mattsson