Bodil Malmsten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hennes eget skrivande blev tröst för brustna hjärtan. När författaren Bodil Malmström nu har gått bort – alldeles för tidigt – sörjs hon av många. 

”En fantastisk konstnär” säger kulturminister Alice Bah Kuhnke om författaren Bodil Malmsten, som i fredags, den 5 februari, dog efter en tids sjukdom.

Bodil Malmsten hade förmågan att beröra. Konsten att skriva verkade så lätt i hennes tappning. I Så gör jag delade hon med sig av handfasta tips, och bevis på att skenet bedrar.

”Naivistiskt enkelt lyckas hon ringa in de mest svårgreppade känslorna: ”Kärlek är att jag vill/att du finns”.

Svårare än så är det inte”, skrev Arbetets recensent Ida Therén när Malmstens senaste diktbok Det här är hjärtat kom ut förra våren. Hennes språk var fåordigt, men med orden på rätt plats, enligt Therén.

Diktsamlingen gav tröst, och mer kommer i maj när åtta diktsamlingar och några uddadikter ges ut i ny volym av Bonniers. ”En prydnad och en värmekälla i varje boksamling”, om förlaget själv får säga sitt. Eva Bonnier var under flera år Malmstens förläggare på Albert Bonniers förlag.

– Bodil kunde vara bitsk och samtidigt oerhört inkännande. Hon hade en oerhörd värme och kärlek i allt som hon skrev, men med en väldigt klar blick på vad hon tyckte var fel i vår värld, säger hon till Dagens Nyheter.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är en av dem som sörjer författarens bortgång:

– Det är oerhört sorgligt. Bodil Malmsten var en fantastisk konstnär. Jag tänker framförallt på hennes dikter, hur de på ett så enkelt sätt beskrev hur svårt men också hur härligt det kan vara att vara människa, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Bodil Malmsten debuterade med barnboken Ludvig åker 1970, tillsammans med illustratören och dåvarande maken Peter Csihas. Tillsammans fick de dottern Stefania Malmsten.

Bodil Malmsten skrev sin första diktsamling Dvärgen Gustaf 1977. Augustprisnominerade romanen Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån kom 1994.

Hennes uppbrott och flytt till Frankrike ledde till Priset på vatten i Finistère (2001) och bloggen finistere.se som också getts ut i bokform. 2010 flyttade hon tillbaka till Sverige och fick den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina konstnärliga insatser.

I maj kommer en volym av Bodil Malmstens samlade dikter, formgiven av Stefania Malmsten.

LÄS OCKSÅ:

”En tröst för brustna hjärtan”