Oskar Stenstöm & Sanne Ahlqvist Boltes spelar mellan bokhyllorna. Foto: Jonas Åkesson

Med föreställningen Gallring pågår hoppas bibliotek och teatergruppen Banditsagor nå ny publik. Pjäsen spelas mitt bland bokhyllor och besökare – och berättar om biblioteket som samhällets vardagsrum. 

Till att börja med är det svårt att urskilja vem som är skådespelare och vem som är en helt vanlig biblioteksbesökare. Det finns nämligen ingen avgränsad scen för det här skådespelet, i stället står 20 pinnstolar uppställda där golvytan är som störst, mitt emellan rader av bokhyllor och allmänhet.

Vi i publiken har blivit ombedda att ta på oss de hörlurar som låg på varje stol. Det suggestiva introt drar igång och vi sitter där och spejar smått förvirrat, i försök att få klarhet i vem som hör till dramat och inte. Det blir som att betrakta verkligheten ur ett slags filmiskt utanförperspektiv.

Hon där, med den blommiga sjalen, är hon med i teatern? Nähä, hon skulle visst bara ta sig till låneautomaten. Men hon då, bibliotekarien som pratar i telefon vid disken därborta? Är hon med? Nähä, inte det heller. Den ljudmiljö som råkar pågå runt omkring smälter in som bakgrund till musiken och blir en del av föreställningen.

Men så sänks musiken något och Sanne Ahlqvist Boltes, som rört sig metodiskt längs hyllorna med en bokvagn framför sig, kommer allt närmre. Vi fattar, hon är en av skådespelarna. Snart dyker även Oskar Stenströms mystiska låntagarkaraktär upp.

Ett kusligt relationsdrama tar sin början. Den timslånga föreställningen får så småningom publiken att förstå att karaktärerna inte är det de utger sig för att vara.

Gallring pågår är specialskriven av dramatikern Sara Tuss Efrik just för bibliotek.

– Hon jobbar själv som biblioteksassistent och betraktar miljön varje arbetsdag, förklarar regissören John Hanse efteråt.

Projektet har växt fram i samarbete mellan biblioteken i Lund och teatergruppen Banditsagor. Föreställningen kommer att spelas på bibliotek i Lund och Malmö. I de kommunerna finns ett politiskt beslut om att ingenting på biblioteken får kosta. Så för publiken är det gratis.

– Men man måste boka plats, det finns ju bara 20 par hörlurar, säger John Hanse.

Susanne Båge, som är bibliotekarie i Lund och med i bibliotekens programgrupp, hoppas att föreställningen kan locka människor utan teatervana.

– Det är vårt uppdrag att sprida kultur och göra den lättillgänglig. Vi har yta och vill erbjuda många olika aktörer att vara här. Biblioteken har länge haft barnteater, nu vill vi prova scenkonst för vuxna också, säger Susanne Båge.

Tora Villanueva Gran

LÄS OCKSÅ:

En social bibliotikarie på hjul

Läs mer om Gallring pågår på biblioteksportalen.lund.se och www.banditsagor.se

Teater

Gallring pågår

Av Sara Tuss Efrik

Regi: John Hanse

Banditsagor