STOCKHOLM 2016-01-28 Inrikesminister Anders Ygeman (S) talar p Di:s V‰rldenkonferens i Stockholm p torsdagen. Ygeman h‰vdar att Sverige under lÂng tid har misskˆtt arbetet med att f personer som fÂtt asylavslag att Âterv‰nda. Myndigheter har bollat den heta potatisen mellan varandra. Foto: Marcus Ericsson / TT / Kod 11470

Anders Ygeman. Foto: Marcus Ericsson/TT

Vårdförbundet kräver hårdare straff för de som utsätter sjuksköterskor i ambullansvården för hot och våld. Förbundet får stöd av moderata landstingsrådet i Stockholm Marie Ljungberg Schött, som överlämnat en åtgärdslista till inrikesminister Anders Ygeman.

Vårdförbundet och Schött överlämnade sina krav i samband med att Anders Ygeman mötte representanter för landets ”blåljuspersonal” under fredagen.

– Det är allvarligt att sjuksköterskor inom ambulanssjukvården upplever att deras arbetsmiljö är mer hotfull när de räddar liv, säger Johan Larsson vice ordförande i Vårdförbundet.

Både förbundet och Moderaterna ställer krav på inrikesminister Anders Ygeman (S) att öka säkerheten för landets blåljuspersonal.

Åtgärderna innebär översyn av lagstiftningen för att det ska bli mer avskräckande att hindra eller utöva våld mot blåljuspersonal, utbildningsinsatser, bättre samverkan mellan ambulans och polis samt kampanj till befolkningen om ambulansverksamheten.

– Vi ska jobba tillsammans för att öka tryggheten för landets poliser, brandmän och ambulanspersonal”, säger Anders Ygeman i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ:

Lindrigt skadad efter angrepp mot ambulans

Kvinnor drabbas hårdare av hot och våld