stilmedvIMG_3433

I Stockholm är det modeveckor och på fashionweek.se och storbildsskärmar på Sergels torg ges insyn i Sveriges modehjärta. Välskräddat och senaste nytt i skärning, färg, fall, material.

I textilmeckat Borås öppnade utställningen Stilmedveten i helgen. Där illustreras vår klädkonsumtion i ett klädberg: 13 kilo per person och år.

Intresseväckande är designern Timo Rissanen och hans zero-waste pattern, mönster utan spill. Pedagogiskt ligger mönsterdelarna först som ett färgglatt träpussel, sedan uppsytt till en jacka där varje del fått behålla sin färg.

Hur ofta tänker vi på mönsterkonstruktion och miljö?

Vi (eller de som nu inte redan är ullnördar) får lära oss om det fantastiska materialet ull – värmereglerande, självtvättande, komposterbart – och att leta efter lycotel i stället för viskos. Vi får testa på att vara sömmerskor i Kambodja. Timlön 2:80 kronor; under en timme säljer den svenska modeindustrin för 27 miljoner kronor.

Känner du för att köpa ett plagg? Gå först hem och räkna antalet plagg i garderoben. Eller kolla in catwalks på nätet – se det som en konstupplevelse.

Utställning

Stilmedveten

Projekt av Sveriges Konsumenter

Textilmuseet, Borås

t o m 15 maj