Europahuset i Stockholms City blänker sådär skinande svart som officiella EU-byggnader gärna gör.

Men därinnanför ligger den av Europaparlamentet nyss utgivna boken om Sacharovpristagarna, illustrerad med glödande svärta av Ali Ferzat, pristagare 2011. På varje sida tar en modig människa plats.

Den här dagen ordnar Europaparlamentet ett SVT-sänt samtal om den fängslade bloggaren Raif Badawi och situationen i Saudiarabien.

I panelen hörs bland andra parlamentarikerna Marita Ulvskog (S), Linnea Engström (MP), professor Mohammad Fazihashemi och journalisten Bitte Hammargren, redaktör vid Utrikespolitiska institutet och författare till boken Gulfen –en framtida krutdurk.

Hon beskriver ett hårdare klimat: Allt mer oförutsägbart agerande i Saudiarabien är en förklaring till domen på 1 000 piskrapp, 10 års fängelse och böter för att den saudiske bloggaren Raif Badawi bland annat krävt demokratiska rättigheter för kvinnor, minoriteter och fattiga.

Badawi har dessutom förbjudits att använda alla medier och att lämna landet tio år efter avtjänat straff.

Panelsamtal om den fängslade bloggaren Raif Badawi.  Foto: Liv Beckström

Panelsamtal om den fängslade bloggaren Raif Badawi. Foto: Liv Beckström

Att han benådas nu är inte sannolikt, därför är aktioner och stöd från bland annat PEN-klubben, Amnesty och Europaparlamentet så betydelsefulla. Det där med tyst diplomati verkar ingen i panelen tro på här: Ola Larsmo, ordförande i svenska PEN konstaterar: ”Jag har aldrig hört någon frisläppt författare säga; Tack för att ni höll tyst!”

Att Badawi fått Europaparlamentets pris för tankefrihet (2015) hjälper till att hålla frågan – och förhoppningsvis Badawi – levande ännu en tid.

Han tog emot sina första 50 rapp utan ett ljud. Men, säger Bitte Hammargren, efter fyra år i fängelse är Raif enligt hustrun Ensaf Haidar nedbruten till kropp och själ. ”De är livrädda att världen ska glömma bort honom!”

Arbetets ledarredaktör Martin Klepke var en av de inbjudna till prisutdelningen i Strasbourg. Läs hans ledare i ämnet här.

Fotnot: Sacharovpriset för tankefrihet delades ut för första gången 1988. Mottagare har bla varit Nelson Mandela, Mödrarna på Placa de Mayo, Reportrar utan gränser och Malala Yosafzai. Andrej Sacharov (1921-1989) var fysiker, människorättsaktivist, dissident och reformanhängare från forna Sovjetunionen.