Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

About 250 hooligans are encircled by the local police after riots following a demonstration of Leipzig's Europeans against the Islamization of the West (LEGIDA), a group linked with the PEGIDA movement, in Leipzig, eastern Germany, Monday, Jan. 11, 2016. in Leipzig. (Jan Woitas, DPA via AP)

Pegida samordnar sina protester mot vad de anser vara en ”islamisering” av Europa. I helgen genomförs demonstrationer i flera EU-länder. Demonstrationerna har blivit fler senaste tiden. Denna bild är från en demonstration i tyska Leipzig, den 11 januari, då polisen, efter ett upplopp, ingrep mot en grupp med kopplingar till Pegida. Foto: Jan Woitas DPA/TT

Främlingsfientliga grupper demonstrerar imorgon i flera länder i Europa. Tyska Pegida har samordnat aktionerna och en europeisk allians som är emot ”massinvandring och islamisering” har bildats.

I morgon, lördag, planerar Pegida en stor demonstration i den tyska staden Dresden. Tusentals räknas sluta upp, skriver Svenska Dagbladet.

Demonstrationen samordnas med protester i 14 länder runt om i Europa.

Prag, Amsterdam, Bratislava, Krakow, Tartu, Montepellier  och Cork är exempel på städer där demonstrationer ska hållas, uppger Svenska Dagbladet.

Bland annat ska manifestationerna mellan städerna länkas samman med stora videoskärmar, skriver tidningen.

Huvudbudskapet är att Europa måste försvara sig.

– Faktum är att den västliga civilisationens tusenåriga historia riskerar att upphöra genom Europas islamisering, skriver flera organisationer i ett gemensamt manifest – den så kallade Prag-deklarationen – som togs fram under ett möte den 23 januari i den tjeckiska huvudstaden där ett tiotal organisationer möttes.

Tyska Pegida uppges vara mest drivande och demonstrationen i Dresden tros bli störst, medan uppslutningen på andra håll i Europa förväntas bli blygsammare.

Pegida rörelsen håller på att radikaliseras, enligt flera rapporter, och nazister och främlingsfientliga grupper tar över allt mer av organisationen.

Samtidigt som främlingsfientliga grupper protesterar mot vad de anser vara en allt för generös flyktingpolitik så organiserar sig även den andra sidan. Tyska DGB, motsvarande LO, räknar, enligt Svenska Dagbladet, med att 5000 ska delta i motdemonstrationen mot Pegida.