Såg en artikel skriven av Torleif Johnson (arbetet.se debatt) om “Åldersapartheid är en värre ”kommunalskandal”.” Jag är övertygad om att man behandlar de äldre som man vill då de – som sägs i  den åberopade SVT-granskningen – för att de inte protesterar. Det är ju inte alltid så att anhöriga kan/orkar föra dess talan.

Jag har själv erfarenheter i ämnet under hösten 2013 då den aktuella stadsdelen i Göteborg ville lägga ner ett boende där min mamma bodde och trivdes bra. De skulle flytta ut henne och de andra äldre – totalt 25 personer – till ett annat boende och flytta in ett 40 tal dementa boende där. Horribelt!

Efter att vi bildat en anhöriggrupp och kampanjat med politiker och media rev man upp beslutet. Jag har ofta tänkt på hur ex.vis indianerna och andra kulturer ser upp till sina äldre och värdesätter dem och deras kunskaper/erfarenheter. Tänker även på professorn i geriatrik Yngve Gustavsson i TV programmet “Sveriges Bästa Äldreboende”. Han sa ungefär: titta på de här lokalerna, inredning etc. Vem kan tro att någon som är värd något bor här!

Vi måste Vörda, Värdera och Vårda våra äldre! Det är grunden för hur våra äldre behandlas. Och därmed vad det får lov att kosta. Politiker talar väl om detta men inget händer! Bara besparingar.

Jag anser att detta styr hela vården; boendeplats, mat, aktiviteter osv. En bra omsorg behöver inte kosta mer. Detta har ju Leif Mannerström visat i flera TV program.

Hoppas att ni fortsätter med ämnet och ställer politiker mot väggen! Och inga prat-svar, utan konkret när de anser lösa detta.

Sivert Jonsson