Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Mer än en tredjedel av flyktingarna som gör den livsfarliga resan över havet från Turkiet till Grekland är barn, enligt FN. Av dem som tar sig vidare från Grekland är nu en majoritet kvinnor och barn.

FN-siffrorna kom samtidigt som nyheten om ytterligare en tragisk olycka där nio människor drunknade utanför den turkiska kusten på tisdagen. Två av dem var spädbarn.

– Barn utgör nu 36 procent av dem som korsar de riskabla vattnen mellan Grekland och Turkiet, säger Sarah Crowe, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Och det ger avtryck i statistiken över omkomna. De senaste fem månaderna har 330 flyktingbarn dött under båtresor över Egeiska havet, enligt Internationella organisationen för migration (IOM).

Samtidigt uppger UNHCR att 60 procent av dem som fortsätter resan i Europa genom att ta sig vidare från Grekland över gränsen till Makedonien nu är kvinnor och barn. Det innebär en stor förändring jämfört med i juni förra året. Då beräknades 73 procent av migranterna vara vuxna män och bara ungefär var tionde vara under 18 år.

Under januari tog sig drygt 62 000 människor in i Europa via Grekland, enligt IOM, de flesta av dem från Syrien, Afghanistan och Irak. Närmare en tredjedel av dem var ensamkommande barn.

Europol har varnat för att barnen löper risk att utsättas för övergrepp och människohandel. Mer än 10 000 ensamkommande som registrerats som ankomna till Europa de senaste två åren är försvunna, enligt EU-polisorganet.

TT