Statliga Pensionsmyndigheten presenterade sina rapporter om pensionsålder vid ett frukostseminarium där det kostade 1 595 kronor plus moms att delta.

När myndigheter tar fram rapporter som belyser aktuella samhällsfrågor brukar de presenteras vid presskonferenser eller seminarier där det är gratis att delta. Om ämnet är smalt kan rapporterna läggas ut på myndighetens hemsida utan vidare presentation.

Men de fem nya rapporter på temat pensionsålder som Pensionsmyndigheten har arbetat fram presenterades vid ett frukostseminarium på tisdagen arrangerat av nyhetsbrevet Pensioner och Förmåner.

Ett kommersiellt nyhetsbrev inom Bonnier Business Media som tog 1 595 kronor plus moms av deltagarna på seminariet. För prenumeranter var priset 995 kronor plus moms. Att prenumerera på nyhetsbrevet kostar 12 050 kronor plus moms för ett år. Det framställs på deras hemsida som nåt slags lockpris, ordinarie pris är 16 520 plus moms. Intäkterna gick helt och hållet till Pensioner och Förmåner, inte till Pensionsmyndigheten.

Arbetet frågade efter en av rapporterna i början av januari. Beskedet från Pensionsmyndigheten blev att rapporten var färdig, men inte fick offentliggöras före Pensioner och Förmåners frukostseminarium den 2 februari.

Varför presenteras analyser som en statlig, skattebetald myndighet har gjort på ett seminarium där det kostar pengar att delta?
– Vi ville utnyttja Pensioner och Förmåners kontaktnät för att nå ut, svarar Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren. Ämnet för rapporterna är smalt, det här är ett sätt att få kontakt med rätt personer. Att arrangera ett seminarium kräver dessutom mycket arbete. Det är det Pensioner och Förmåner tar betalt för.

– Men frågan är relevant. Det känns lite udda att ta betalt. Det här är ett experiment, vi får utvärdera om vi ska göra om det.

Ole Settergren tillägger att seminariet spelades in och kan ses via Pensionsmyndighetens hemsida. Där finns också rapporterna (under fliken Statistik och publikationer), som lades ut så snart de presenterats vid seminariet.

Efter att ha kontaktat Pensioner och Förmåners ansvariga för bokningar fick Arbetets reporter att delta vid seminariet utan att betala.

LÄS OCKSÅ:

”Sverige hänger inte med i pensionsutvecklingen”

Inkomstpensionen gynnar höginkomsttagare