FN-sändebudet Staffan de Mistura bjuder nu in syriska kvinnor i anslutning till fredssamtalen om deras hemland.
– Deras synpunkter kommer att bli mycket värdefulla, säger en FN-källa.

Kvinnorörelser brukar inte sitta med vid förhandlingsborden när fred ska skipas. Riktigt så blir de inte nu heller, men gruppen får en rådgivande funktion till svensk-italienaren de Mistura.

– Det är historiskt. Det är ett resultat av att de syriska kvinnoorganisationerna har varit väldigt aktiva, säger Lena Ag, generalsekreterare vid organisationen Kvinna till kvinna, som också varit pådrivande.

Deltagandet i Genève har också frågetecken.

– Det är väldigt osäkert vilket inflytande de faktiskt får. Vi vill ju inte att de bara ska vara galjonsfigurer, säger Ag.

Kvinnogruppen är nämligen inte formellt knuten till samtalen utan till de Mistura personligen, påpekar Ag. Den är heller ingen förhandlingspartner, som Syriens regering och oppositionens delegation, HNC.

En FN-källa säger dock att gruppens bidrag blir värdefullt.

– FN-sändebudet har efterfrågat deras synpunkter och kommer säkerligen att värdesätta dem och föra in dem i de förslag som läggs, säger källan till TT.

Kvinnorna företräder organisationer som verkar både i Syrien och i exil för kvinnors rättigheter, hälsa, med mera.

En av få politiker internationellt som starkt understryker vikten av kvinnors inflytande i processen är utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi är mycket aktiva när det gäller detta. Vi ger konkreta goda råd till de syriska kvinnor som nu finns i Genève, säger Wallström, som härom dagen hade en videokonferens med flera av dem.

Efter att ha vägrat delta i samtalen väntades HNC:s samordnare Riad Hijab ansluta sig på onsdagen. Det är en framgång för samtalen som knappt ens kunnat börja ännu trots att de formellt inleddes i måndags.

Ola Westerberg/TT

 

Fakta: Samtalen om Syrien

FN-sändebudet Staffan de Mistra förklarade i måndags samtalen om Syriens framtid för formellt öppnade.

Samtalen är det första försöket på två år att försöka få ett slut på kriget som krävt 250 000 liv, orsakat en flyktingkris i regionen och i Europa och gjort att den extrema så kallade Islamiska staten har vuxit sig stark.

Mycket till samtal har dock inte hållits än, och striderna på marken rasar på som tidigare.

Parterna kommer till en början att sitta i olika rum som FN-sändebudets personal kommer att pendla mellan.