Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Democratic presidential candidate Hillary Clinton, from left, former President Bill Clinton and daughter Chelsea acknowledge supporters during a caucus night party at Drake University in Des Moines, Iowa, Monday, Feb. 1, 2016. (AP Photo/Patrick Semansky)

Hillary Clinton, med maken Bill Clinton and dottern Chelsea Clinton. Foto: Patrick Semansky/TT

Den ena är en ultrakonservativ politiker, den andre kallar sig socialist. De två kandidaterna Ted Cruz och Bernie Sanders positionerar sig i toppen för republikanerna respektive demokraterna efter nomineringsvalet i Iowa.

– Iowa är en väldigt blandad stat med två sidor. Det finns en djupt konservativ sida där sådana som Cruz går väldigt bra. Samtidigt ser vi att det finns många som röstar på en sådan som Bernie Sanders och de står ju väldigt långt ifrån varandra. Så Iowa har den här dubbelheten, den konservativa och den progressiva sidan, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, till TT.

Just demokraternas val slutar i stort sett i dött lopp. Med 99 procent av rösterna räknade ligger Sanders på 49,6 procent, mot Clintons 49,9. Det jämna resultatet mellan demokraternas kandidater, Hillary Clinton och Bernie Sanders, är inget som förvånar Dag Blanck, även om han tycker att det är intressant att Sanders, som kallar sig socialist, går så bra.

– Nu kommer han att fortsätta slå mot storkapitalets intressen och antyda att hon är en del av etablissemanget. Hon kommer att hävda att han är för radikal och ovalbar.

USA-forskaren Frida Stranne säger till TT att det är en makalös bedrift av Bernie Sanders att överhuvudtaget fått i gång en rörelse. Hon tror dock att det förmodligen bara är i Iowa och några andra stater som Sanders framgång blir tydlig.

– Han har fått i gång en gräsrotsrörelse, en enorm energi. Han har lyckats tilltala de unga väljarna på samma sätt som Obama, stått för en annan röst precis som Donald Trump på sin sida har gjort.

TT: Vad är det som talar emot Sanders framöver?
– Mycket att han inte går hem i de väljargrupper han behöver, latinamerikaner och den svarta befolkningen. Han har svårt att nå fram i flera delstater. Men han har satt en snöboll i rullning och med det vet man aldrig vad som händer.

Det jämna resultatet skakar om Hillarys kampanj och påverkar retoriken, enligt Frida Stranne.

– Man hörde redan i hennes tal i kväll att hon låter som Bernie Sanders i flera frågor. Hon talar om sjukvård och skola för alla. Hon har tydligt präglats av och insett att hon måste svara hans väljare också, att hon är ett alternativ också för dem.

Ted Cruz vinner den republikanska sidan med 28 procent framför Trump på 24 procent, rapporterar flera stora amerikanska medier. Även om det bara skiljde några procentenheter innebär resultatet en viss knäck för Donald Trump, säger Dag Blanck.

– Inte minst hans själv har ju understrukit hur förträfflig han är, och hur han ska sopa banan med alla motståndare. Så ur den aspekten är det ett ordentligt bakslag för honom. Däremot är han ju fortfarande kvar som kandidat.

Trea kommer Floridasenatorn Marco Rubio med 23 procent.

– Det har positionerat honom som en mycket stark kandidat. Hans tal lät nästan som ett segertal men han kom ju trea. Men det här har gett honom en jätteskjuts.

Blanck tror att det spelat roll att de som på förhand uttryckt stöd för Trump inte har varit de mest aktiva i valet.

– Många har uttryckt sympati i opinionsundersökningar, men när det kommer till kritan har man inte fullföljt det, han har ett svagt reellt stöd.

Frågan är då, hur pass mycket klarare står det vem som kommer bli USA:s nästa president. Inte särskilt mycket alls.

– Det finns många som vunnit Iowa och inte blivit president och tvärt om. Det man kan säga är att det sållar bort en del och vissa får en skjuts, säger Dag Blanck.

Att det går bra nu behöver så klart inte betyda att framgångarna fortsätter. Under nomineringsprocessen är det de mest engagerade väljarna, som ofta stöder kandidaterna på flanken, som deltar. Det slår igenom på resultatet, säger Blanck.

– Det är ett problem för sådana som Cruz om han nomineras, han får väldigt svårt i ett allmänt val då det finns många väljare i mitten. Det kommer Clinton säga om Sanders också, att han kommer aldrig att bli vald, går vi med honom förlorar vi.