Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En död man som sköljts upp på en strand i Ayvacik i Turkiet i lördags. En båt ed flyktingar på väg mot Grekland slog klippor och kapsejsades. Minst 33 människor omkom. Fem var barn. Foto: AP Photo/Halit Onur Sandal

En död man på en strand i Ayvacik i Turkiet i lördags. En båt med flyktingar på väg mot Grekland slogs då sönder mot klippor och minst 33 människor omkom. Fem var barn. Foto: AP Photo/Halit Onur Sandal

Trodde du att dödsfallen i Medelhavet minskat? Tvärtom. I januari månad drunknade mer än fyra gånger så många migranter i Medelhavet som under samma period förra året.

Rubrikerna är inte lika stora i de etablerade medierna. De upprörda känslorna över treårige Alan Kurdis tragiska öde tycks ha svalnat. Men flyktingströmmen fortsätter – och dödsfallen vid den vådliga färden över Medelhavet blir bara fler.

I januari i år drunknade 368 personer när de försökte ta sig till Europa, enligt ny statistik från Internationella organisationen för migration, IOM. Många av offren var barn.

Allt fler av dödsfallen äger nu rum i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland, som har blivit den huvudsakliga rutten för migranter som flyr undan krig, förföljelser och fattigdom.

LÄS MER: Sakerna som följde med

Varför dör då fler? En del av svaret är att allt fler gör den farliga resan. Enbart under januari månad anlände fler än 62 000 människor via havet till Grekland – och samtidigt omkom 272 i östra Medelhavet. Men hade flyktingarna – många av dem syrier och afghaner – kunnat ta en vanlig färja eller ett flyg till Grekland skulle antalet dödsfall antagligen varit 0.

”Bara” 5000 anlände från Nordafrika till Italien – den irreguljära rutt som tidigare var vanligast för att korsa Medelhavet. Men då den färden är betydligt längre och mer riskabel omkommer alltid en större andel av resenärerna: minst 82 miste livet under årets första månad.

Sammantaget för hela Medelhavet är alltså läget följande: 368 döda i Medelhavet, att jämföra med 82 för samma månad 2015. En mer än 400-procentig ökning.

Nu är det februari. Och på tisdagen kom rapporter om att minst nio personer drunknat när en båt sjunkit. Två av offren var små barn, enligt den turkiska kustbevakningen.

LÄS MER: Utestängda – av Europas nationalister