Musikerna Lars Allan Lindkvist och Bo-Anders Dahlskog, som 2006 startade Projektet Malmövisan, har samlat ihop en massa kompisar igen och gjort en andra cd – Tjo va’ de skiftar! – med gamla visor i moderna tolkningar.

Texterna skrevs i början av 1900-talet till (ofta) kända melodier, sjöngs på revyer och trycktes i häften, som nyhetstexter och krönikor om industristaden Malmö, människornas liv och arbetarrörelsens framväxt.

Bo-Anders Dahlskog.

Bo-Anders Dahlskog.

Nämnde Dahlskog förmedlar ett porträtt av Stina från snurran (vilket syftar på stadens prostitutionsstråk), som slet på Doffeln (Malmö yllefabrik), Stickan (tändsticksfabriken) och Brickan (bleckvarufabriken) för att dra in pengar till sin alkoholiserade man.

Ingrid Savbrant sjunger om Fru Stenbergs villor (de första offentliga toaletterna för kvinnor), Nisse Hellberg om fiskeläget Limhamns nya fabriker och Malene Langborg om Kommunalstrejken 1908.

Historiskt och nutida. Vanligaste musikformen kan kallas skånsk reggae men även vispop, rock och blues.

Bengt Eriksson

Skånska visor

Tjo va’ de skiftar! Lars Allan Lindkvist, Bo-Anders Dahlskog m fl Kulturföreningen Gyssla