Sakerna som följde med
En nyckelknippa till ett hus som var någons hem. Ett par Spidermanskor som suttit på en sexårings fötter över Medelhavet. En tom påse med favoritkaffet. Föremål som berättar om minnen och förluster från Syrien ställs ut i Vårby gård.
Vad skulle du ta med dig om du tvingades fly? På tunnelbanan på väg till Vårby gård försöker jag svara på frågan. Men tanken går inte att tänka klart. Flykten är för avlägsen för en sådan som mig.
Väl framme på utställningen Berättelser från Syrien kommer man däremot nära. Det är människors, till synes, mest alldagliga föremål som valts ut. En nyckelknippa. En ullkofta stickad av någons mamma. Ett armband i plast.
Biblioteksassistent Kristina Ekwall lämnade Syrien för länge sedan, för kärleken. Kvar finns en faster och mostrar.
– De unga flyr. De gamla blir kvar, konstaterar hon lakoniskt.
Ett av föremålen är hennes eget. Skrivboken, med citat av författare som Tawiq al-Hakim och Khalil Gibran.
– Det var mitt första möte med arabisk litteratur. Innan var det mer Charles Dickens, Victor Hugo, John Steinbeck, ja, sådant man läser i den där åldern.
Hon pratar om 13-årsåldern. I dag är 30 år senare. Och hon antecknar fortfarande citat som fastnar i henne, fast numera i mobilen, eller på Facebook.
Hur är det att besökare här läser din bok som du skrev som 13-åring?
– Märkligt, jag har ju alltid skrivit för mig själv. Och när jag skrev hade jag ju ingen aning om att jag skulle fortsätta mitt liv i Sverige. Än mindre bli utställd. Det är en 13-årings tankar: meningen med livet, moral, hur man bygger sin uppfattning om vardagen. Från mitt flickrum i Damaskus.
Utställningspedagogen Maria Hurtig fick uppdraget att göra en utställning om Syrien. Kristina Ekwall ville fokusera på barnen. Hon och Maria började prata, om släktingar, vänner, vänners vänner. Maria Hurtigs idé var att starta en insamling, att fråga om de inte ville lämna in ett, för dem, viktigt föremål.
– Alla saker här berättar om förlust, ett minne, en avsaknad av något. Flera av berättelserna här kan kopplas till saknad.
De ville göra något bortom politik och religion. Och det var många som ville lämna in ett föremål. Fler än det fanns plats för i biblioteket.
– Idén är bra i sin enkelhet. Det vardagliga har oerhörda dimensioner. Ett föremål är ju något vi alla kan relatera till. Människan bakom får stå för det subtila. Det finns oerhört många bottnar kring en enkel sak.
Besökare från Syrien fastnar ofta framför kaffet, eller vetet, säger Kristina Ekwall. Det som påminner om livet, så som det var före kriget.
I dag splittrar frågor om för eller emot regimen minsta lilla familj. Kultur är det enda som kan få människor till bordet igen. För mig är utställningen också ett sätt att visa att Syrien inte bara innebär krig och människor som flyr. Utan också liv, helt vanliga liv.
FOTNOT: Utställningen pågår fram till den 27 februari
Sandra Lund