STOCKHOLM 20141217 F‰rgpennor i ett klassrum i lÂgstadiet i Sofia skola Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsskadorna bland lärare ökar, men allt färre söker ersättning för sin arbetsskada. – Vi ser bara toppen av isberget, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet till Lärarnas Tidning.

Lärarkåren ligger högt i arbetsskadestatistiken, men få vet om att de måste anmäla sin skada på egen hand.

– Vi gör ett stort jobb inom det här området, men har inte lyckats få ut tillräcklig information, säger Mathias Åström.

Lärarförbundet driver vidare varje år mot arbetsgivare eller försäkringsbolag och förbundet anser att man flyttat fram positionerna och det blir allt tydligare vad en arbetsskada är.

Trots det är det många ärenden som aldrig anmäls och därmed går den enskilde miste om ersättning. Det finns enligt tidningen flera förklaringar till att färre söker ersättning i dag än för tio år sedan. Bland annat gör ändrade sjukpenningsregler att Försäkringskassan inte längre prövar en arbetsskada automatiskt vid förtidspensionering.

Man själv anmäla sin arbetsskada, vilket både fackförbundens medlemmar och de fackliga företrädarna har dålig kunskap om, enligt Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO-rättsskydd.

Det finns också en uppfattning om att det inte lönar sig att anmäla en arbetsskada.

– Det är fel. Av dem som anmäler är det numera procentuellt sett fler som får skadorna godkända, säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO-rättsskydd i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ:

Fackligt rättskydd drog in 190 miljoner