Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Presidentkandidaterna Ted Cruz, Marco Rubio och Jeb Bush vid nattens debatt i Iowa. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall

Presidentkandidaterna Ted Cruz, Marco Rubio och Jeb Bush vid nattens debatt i Iowa. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall

Donald Trump skippade nattens debatt mellan republikanernas presidentaspiranter i Iowa. I stället deltog han i ett möte i närheten för att samla in pengar till krigsveteraner, ett evenemang som tillfälligt avbröts av demonstranter.

I flera dagar har Donald Trump, ettan i opinionsmätningarna bland republikanernas aspiranter, både i Iowa och nationellt, krävt att tv-kanalen Fox News nyhetsankare Megyn Kelly inte skulle tillåtas moderera debatten.

Fox vek sig inte, och Trump valde då att dyka upp på ett insamlingsjippo för krigsveteraner. CNN rapporterar att demonstranter tillfälligt avbröt evenemanget på Drake University i Des Moines, huvudstad i Iowa — den delstat där primärvalssäsongen i USA drar i gång på måndag.

– Vi älskar veteraner, Trump älskar krig, skanderade de protesterande.

Presidentaspiranten log från scenen och sade:

– De kanske skulle begripa om vi kunde sitta med dem i tio minuter.

En bit därifrån inledde Megan Kelly, som av tre moderatorer, nattens direktsända tv-debatt med att fråga Texassenatorn och presidentaspiranten Ted Cruz om vad hon kallade ”elefanten i rummet”.

– Jag är en galning, och alla på den här scenen är dumma, feta och fula. Och Ben, du är en usel kirurg. Men nu när Donald Trump är ur vägen vill jag tacka alla på detta podium som visar respekt och berättar vad de vill genomföra för folket i Iowa, sade Cruz och rev ner applåder.

Cruz är tvåa i opinionsmätningarna i Iowa och nationellt, enligt Real Clear Politics sammanställning. På scenen har han sällskap av Floridasenatorn Marco Rubio, förre neurokirurgen Ben Carson, tidigare Floridaguvernören Jeb Bush, New Jerseys guvernör Chris Christie, Ohioguvernören John Kasich och Rand Paul, senator för Kentucky.

Förutom nålstick mot Trump var det gott om hårda angrepp mot de båda demokratiska presidentaspiranterna Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Marco Rubio rev ner applåder när han sade att om Clinton blir vald till USA:s president kan hennes första åtgärd bli att benåda sig själv för ”e-postskandalen”.

– Bernie Sanders är en socialist. Jag tycker att Bernie Sanders är en storartad presidentkandidat — för Sverige. Men vi vill inte vara Sverige, vi vill vara Amerikas förenta stater, sade Rubio som även i denna debatt ägnade åtskillig tid åt att på område efter område attackera vad han kallade president ”Barack Obamas sju katastrofala år”. Själv lovade Floridasenatorn att redan under sin ”första dag” riva upp kärnteknikuppgörelsen med Iran om han blir vald.

Sökjätten Google, som var medarrangör till debatten, rapporterade dock att sökintresset för Donald Trump fortfarande med råge överträffar både Rubio och de andra kandidaterna. Mark Halperin, redaktionschef på Bloomberg Politics, sammanfattade debatten på Twitter med att avsaknaden av Trump gjorde debatten nyhetsfattig.

TT

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell. Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood. Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger. Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess. Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt. Källor: Donald Trumps egna hemsidor, Ontheissues.org med flera