Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Demonstranter bär masker föreställande Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Barack Obama, Syriens president Bashar Assad, Rysslands president Vladimir Putin och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP

Demonstranter bär masker föreställande aktörer i konflikten i Syrien: Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, USA:s president Barack Obama, Syriens president Bashar Assad, Rysslands president Vladimir Putin och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon. Foto: Martial Trezzini/Keystone via AP

De FN-ledda fredssamtalen om Syrien inleds i dag med att sändebudet Staffan de Mistura träffar delegationen från Syriens regering. Oppositionens medverkan är fortfarande oklar.

Den svensk-italienske diplomaten kommer ”därefter” att fortsätta samtal med andra deltagare och representanter för intresseorganisationer, enligt ett uttalande från de Misturas kansli. När detta kommer att ske är oklart, och oppositionsdelegationen HNC har ännu inte tackat ja till att delta. Den har hittills stått fast vid sitt krav att inte förhandla om man inte först kommer överens om hjälpsändningar till belägrade orter i Syrien.

Staffan de Mistura och USA hör till dem som har tryckt på och vädjat till oppositionen att delta.

– FN-samtalen får inte misslyckas, sade de Mistura i ett videomeddelande till syriska folket i går, och förklarade att detta kan vara den sista chansen till fred i landet.

Ända in i det sista drar HNC ut på sitt svar. En högt uppsatt företrädare för delegationen säger att man kommer att lämna besked i dag om eventuellt deltagande.

Riad Hijab, samordnare för HNC, fastslog så sent som i går till tv-kanalen al-Arabiyya att delegationen inte kommer till Genève under fredagen. HNC sitter dock i möte om saken i den saudiska huvudstaden Riyad.

Regering och opposition ska inte mötas ansikte mot ansikte, utan genom indirekta samtal. Ombud ska gå i skytteltrafik mellan parterna, berättade de Mistura under en presskonferens i veckan.

– FN-samtalen får inte misslyckas, säger Staffan de Mistura, FN-sändebud.

TT

Fakta: Fredssamtal om Syrien

Kriget i Syrien har pågått i snart fem år, skördat runt 260 000 människoliv och tvingat miljoner människor på flykt. De FN-ledda fredssamtalen har som mål att bilda en övergångsregering, få till stånd en ny konstitution och att val ska hållas i landet inom 18 månader.