Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Utan reformer kan Saudiarabien bli en krutdurk som exploderar, säger journalisten Bitte Hammargren som deltog i fredagens seminarium ”Censurerad. Fängslad. Piskad. Men inte tystad” på Europahuset i Stockholm.

Bloggaren Raif Badawi dömdes 2012 till tio års fängelse, 1000 piskrapp och böter för att ha förolämpat den muslimska världen.

Genom sin webbplats ”Free Saudi Liberals” uppmuntrade han till social, politisk och religiös debatt. I dag är han en symbol för den Saudiska regimens förtryck mot yttrandefriheten.

Europaparlamentets Sacahrovpris gick till den fängslade bloggaren Raif Badawi som  uppmärksammar bristen på demokrati pressfrihet och mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

Bitte Hammargren är bekymrad över att regimskiftet, där prins Mohammad Bin Al Saud fått utökad makt, har inneburit ett bakslag för demokrati och mänskliga rättigheter.

Bitte Hammargren tycker det är viktigt att inte omvärlden fortsätter uppmärksamma situationen för Rif Badawi och andra som verkar för ökad demokrati.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi på Uppsala som också deltog i seminariet, menade att det är svårt för det saudiska kungahuset att genomföra reformer.

De är beroende av de religiösa ledarnas tolkning av islam. Samtidigt finns det ett starkt missnöje bland den unga befolkningen.

– Via sociala medier har ungdomar fått upp ögonen för ideologier som går emot den Wahabistiska tolkningen av islam som regimen förespråkar.

Den socialdemokratiska EU- parlamentarikern Marita Ulvskog är stolt över utrikesminister Margot Wallströms fördömande om Saudiarabiens medeltida straff.

Samtidigt anser hon att det är viktigt att inte ge vika för de ekonomiska intressena när det gäller handeln med Saudiarabien. Hon är också kritisk till att en saudier sitter ordförande i FN:s kommission för mänskliga rättigheter samtidigt som omvärlden fördömer gripandet av Raif Badawi.

– Det är viktigt att med ett fortsatt internationellt samarbete kring ökade mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien.

Den kristdemokratiska riksdagsledarmoten Sofia Damm anser att den svenska regeringen borde varit tydliga med att inte förlänga avtalet om vapenexport innan Margot Wallströms gjorde sitt uttalade.

Magnus Rosshagen