STOCKHOLM 20151208 LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

–  Hela fackföreningsrörelsen, även tjänstemannaförbunden, skadades av Kommunalskandalen. På Facebook skriver medlemmar att de är övertygade om att nästa avslöjande kommer att gälla mig, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson ser inga problem med att hans tre kollegor i LO:s ledning har hyresrätter som de fått genom sina respektive förbund. Men han är glad att han själv har köpt egen bostad.

Två veckor har gått sedan Aftonbladets avslöjanden om Kommunals krog- och lägenhetsaffärer. Karl-Petter Thorwaldsson läste tidningen de där dagarna ”med exakt samma känsla som alla andra: avsky”. Men också med viss oro i magtrakten.

– Vi äger mycket fastigheter. Det är en del av vårt kapital, våra strejkfonder. Jag vet ju inte vad som händer i varje fastighet, vid varje tillfälle. Jag skulle ljuga om jag sa att jag var lugn.

Som Arbetet har beskrivit hanterar LO-förbunden sina fastigheter olika. Några förbund (och LO) har övernattningslägenheter för sina veckopendlande funktionärer, som lämnar tillbaka bostaden när deras anställning tar slut. Andra, som Kommunal och Byggnads, erbjuder hyresrätter med normal besittningsrätt. De skulle betinga ett stort värde som bytesobjekt på Stockholms bostadsmarknad.

I sådana lägenheter bor LO:s vice ordförande Tobias Baudin och Ingela Edlund, liksom avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

– De har flyttat till Stockholm för att jobba, och har fått lägenheter av sina tidigare förbund på samma villkor som andra i de förbunden, säger Karl-Petter Thorwaldsson. Jag ser inget konstigt i det.

Samtidigt är han just nu extra nöjd med att han köpte en egen bostadsrätt på Södermalm i Stockholm i samband med att han blev LO-ordförande.

– Den senaste tiden har jag sagt på kvällarna: Fan vad glad jag är för min lilla trea!

När LO:s styrelse samlades mitt under Kommunalskandalen föreslog Karl-Petter Thorwaldsson att LO och förbunden skulle ta fram gemensamma regler för representation och förmåner.

– Det löser inte alla problem. Men det blir lättare att göra rätt om alla beter sig lika. Ännu har vi inte gått på djupet i den här frågan, men den ska diskuteras vidare.

Annelie Nordström har sagt i SVT:s Aktuellt att hon reagerade på kulturen i Kommunal när hon blev förbundsordförande – men blev sedan hemmablind. Karl-Petter Thorwaldsson såg inte mycket att reagera på när han kom till LO. Även julfesterna präglas av måttlighet.

– Det är ohyggligt farligt att säga det, men jag känner rätt stor trygghet för LO:s del. Vi har ett robust regelverk.

– Och vi har reviderat reglerna minst två, kanske tre gånger sedan jag blev ordförande. Det är viktigt att ha en levande diskussion om vår policy för resor, representation och alkohol. Blir det slentrian börjar man tänja på reglerna.

Kan man alls motivera att fackförbund köper alkohol för medlemmarnas pengar?
– Det är en svår avvägning. Jag tycker vi ska leva ungefär som man gör som anställd i andra verksamheter. Ett glas vin eller öl till middagen efter en överläggning tycker jag är okej. Jag tror inte vi behöver vara helnykterister.

Det är dock just vad Karl-Petter Thorwaldsson själv är. Eller mer exakt: ”jag dricker inget starkare än det man köper på Konsum”.

– Jag var dålig på att hantera alkohol. Jag var full några gånger per år … och jag gillar inte mig själv när jag är packad. Jag har avstått från alkohol i över ett decennium. Det är jag stolt över och nöjd med.

Är förtroendevalda i LO-förbund, som börjat sin bana med låg inkomst, mer mottagliga för de frestelser som ligger i resor och representation? LO-ordföranden tror inte det. Hans egen grundregel, som stärkts genom Kommunalskandalen, är att man som förtroendevald varje dag ska fråga sig: Kan jag göra det här och se medlemmarna i ögonen?

– Jag tycker att jag har klarat det testet sedan jag blev LO-ordförande. Men då har jag avstått från flera inbjudningar. Utan att avslöja vilka som bjöd in kan jag säga att saker ser väldigt annorlunda ut i näringslivet.

– Fackföreningsrörelsen är en oerhörd förtroendebransch. Vi är nära medlemmarna, vi förhandlar om deras villkor varje dag. Allt vi gör bygger på deras förtroende.

LÄS OCKSÅ:

”Vill ha mina pengar tillbaka”

DEBATT: Vem är syndaren?

Bluffbrev till Löfven inte från IF Metall

DEBATT: Åldersapartheid är värre än ”kommunalskandal”

”Förlitar sig på att andra tänker kritiskt”

”Fackliga lägenheter ska inte gå till S-politiker”

Fackveteraner: avtalsrörelsen påverkas inte

”Aldrig sett en så aggressiv motpart som SKL”

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden