STOCKHOLM 20121018 Taxibilar i taxikˆn utanfˆr terminal 5 p Arlanda Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani/TT

ARBETET DEBATT. Vem har intresse av att Kommunal granskas nu när avtalsrörelsen drar igång? Många vill försvaga arbetarnas rättigheter, därför ska medlemmarna stanna kvar och ställa krav istället för att fly undan, skriver fyra taxichaufförer i nätverket Taxi för bättre villkor.

Det som sker just nu är ett gatlopp för Kommunal. Den senaste tidens bevakning och granskning av fackförbundet Kommunal har visat på en förbundsledning som i sak har gjort fel. Därom finns inga tvivel. Det tvivelaktiga är varför denna granskning sker just nu.

I vår kommer arbetsmarknadens krafter att drabba samman i vad som kan bli en besvärligare avtalsrörelse än på många år då alla kämpar var för sig och utan LO-samordning. I just denna tid när vi står på tröskeln till denna drabbning släpps en medial granskning av landets största LO-förbund, Kommunal.

Det väcker frågor om det är så att det är arrangerat för att försvaga Kommunal och de övriga LO-förbunden inför avtalsrörelsen, eller är det bara en slump att det sker nu? Om det är arrangerat och planerat blir fråga nummer två, vilka står bakom det arrangemanget?

Att Svenskt Näringsliv gärna ser en försvagad arbetarrörelse som dessutom är splittrad är ingen hemlighet eftersom det gynnar dem. Även politiskt sett finns krafter som anser att fackföreningsrörelsen har för stor påverkan på den svenska politiken.

Det som nu sker när medlemmar flyr förbundet Kommunal är en försvagning som i förlängningen kommer att skada de medlemmar som lämnar förbundet. De hamnar då utan skydd från förbundet likväl som de försvagar kollektivavtalet.

Ser man på utvecklingen i taxi har medlemsantalet sjunkit så lågt att Transportarbetareförbundets motpart i avtalsrörelsen 2013 ansåg att de inte hade någon motpart att förhandla med. Det höll på att sluta i att inget kollektivavtal slöts. Det förlorar bara de anställda på.

Så alla ni som lämnar ert förbund, varför gör ni det? Var med och ställ krav istället för att fly undan. Den som kräver av andra att de ska ställa upp och hjälpa till men själv inte är beredd att göra något för andra, vilken rätt har den personen att kräva något alls av ett förbund?

Det landar i frågan vem som egentligen är syndaren? Den som låter andra göra fel eller den som utnyttjar andras ointresse till engagemang och vilja att vara med och förändra och stillatigande står vid sidan om? Eller är det media som sitter i knät på marknadskrafterna som vill se en försvagning av arbetarnas rättigheter?

Ragnar Malmquist, Taxi för bättre villkor
Roger Iversen, Taxi för bättre villkor
Iwan Karlsson, Taxi för bättre villkor
Elisabeth Henriksson, Taxi för bättre villkor

LÄS OCKSÅ:

Bluffbrev till Löfven inte från IF Metall

DEBATT: Åldersapartheid är värre än ”kommunalskandal”

”Förlitar sig på att andra tänker kritiskt”

”Fackliga lägenheter ska inte gå till S-politiker”

Fackveteraner: avtalsrörelsen påverkas inte

”Aldrig sett en så aggressiv motpart som SKL”

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden