14204672943_72f796bcd2_o-2

Karin Johansson, vd Svensk Handel. Foto: Björn Mattisson

Svensk Handel kräver oförändrade ingångslöner under den kommande avtalsperioden. Att hålla tillbaka de lägsta lönerna är nödvändigt för att unga och invandrare ska få jobb, anser arbetsgivarna.

Under onsdagen utväxlar Svensk Handel och fackförbundet Handels sina krav inför avtalsrörelsen. Svensk Handels vd Karin Johansson presenterar ett av arbetsgivarnas viktigaste krav på Dagens Nyheters debattsida: frysta ingångslöner.

Precis som flera andra arbetsgivarorganisationer hänvisar Svensk Handels vd till att 160 000 personer sökte asyl i Sverige 2015. De fyller på den grupp av människor som har bristande utbildning och saknar erfarenhet från den svenska arbetsmarknaden. Svensk Handel anser att de är svåra att anställa därför att kollektivavtalens lägsta löner är för höga. Jämfört med andra EU-länder har Sverige en låg andel jobb som inte kräver erfarenhet och utbildning, en följd av relativt höga ingångslöner.

Frysta ingångslöner skulle också skapa utrymme för höjda löner åt de mer erfarna, resonerar Svensk Handel. I dag är det svårt att göra lönekarriär inom handeln: Den som anställs direkt efter gymnasiet, helt utan erfarenhet, får obetydligt lägre lön än den som jobbat i branschen i många år.

För en 18-åring utan erfarenhet från branschen anger kollektivavtalet 116:98 kronor i timmen som lägsta lön. Det motsvarar 19 419 kronor i månaden. För en 19-åring utan branschvana är lägsta lönen 118:91 kronor i timmen eller 19 739 kronor i månaden för arbete på heltid.

Svensk Handel anser alltså att de här lönerna inte ska höjas alls den kommande avtalsperioden, men hur lång avtalsperiod arbetsgivarna räknar med framgår inte av Karin Johanssons debattartikel. Svensk Handel presenterar sina avtalskrav vid en presskonferens klockan 15 i dag, onsdag. En timme tidigare presenterar Handels sina krav.