Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

17-åriga Kerly Ariza är gravid i tjugonde veckan och bor i Ibague, Colombia. Hon har haft symptom som påminner om Zika-viruset, och väntar nu på laboratoriesvar från sjukhuset. Foto: AP Photo/Fernando Vergara

17-åriga Kerly Ariza är gravid i tjugonde veckan och bor i Ibague, Colombia. Hon har haft symptom som påminner om Zika-viruset, och väntar nu på laboratoriesvar från sjukhuset. Foto: AP Photo/Fernando Vergara

Colombia utfärdar en varning för det myggburna zikaviruset, som tros kunna orsaka allvarliga hjärnskador och missbildningar på foster.

13 800 människor i landet har redan smittats, och myndigheterna fruktar att allt fler kan komma att drabbas.

Landets hälsodepartement uppmanar alla kommuner som ligger under 2 200 meter över havet att utfärda en varning, ”eftersom Zika-infektionen just nu är i en expansiv fas” säger Luis Fernando, chef för krishanterings- och katastrofdepartementet i landet.

Viruset har spritt sig i flera länder i Latinamerika och Karibien. Gravida kvinnor varnas särskilt då viruset tros ha koppling till fosterskador — barn har fötts med onormalt små huvuden, mikrocefali. Förra året föddes över 3 500 barn med mikrocefali i Brasilien, jämfört med ett hundratal normalt.

Ökningen av mängden medfödda missbildningar i Brasilien har fått USA och andra länders regeringar att avråda gravida kvinnor för att resa till regionen. Colombia är det land som drabbats hårdast av viruset efter Brasilien. Av de 13 800 smittade i Colombia är 890 gravida kvinnor. Ytterligare 2 611 personer misstänks vara smittade.

Regeringen i El Salvador har uppmanat kvinnor att inte skaffa barn förrän 2018, skriver The New York Times.

Hotet från det myggburna influensaliknande zikaviruset riskerar att slå mot turismen i Karibien och Latinamerika.

Det amerikanska flygbolaget United Airlines erbjuder kunder som bokat biljetter till zikadrabbade områden pengarna tillbaka om de skjuter på resan och norska Cruise Line Holdings erbjuder gravida kvinnor att omboka sina resor, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har fler fall av smittan konstaterats i USA, nu i delstaterna Arkansas och Virginia, efter att invånare rest till smittodrabbade områden.

– Arkansas har den typen av myggor som bär zikaviruset, så myggor här i Arkansas kan smittas av viruset om de biter någon med zika, säger Nate Smith vid hälsodepartementet i delstaten i ett uttalande.

Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att viruset väntas spridas till alla länder i Syd- och Nordamerika förutom Chile och Kanada. Costa Ricas hälsominister har konstaterat att viruset spridits till landet.

Ett fall av zikavirus har konstaterats i Danmark, sedan en man som rest i Latinamerika insjuknat. En svensk resenär har också smittats, men varken danska eller svenska myndigheter ser någon risk för spridning i Norden.

TT

 

Fakta: Zikaviruset

Zikaviruset dök upp i Sydamerika i maj 2015 och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Latinamerika och Karibien. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag i uppemot en vecka. Många får inga symptom alls. Den ursprungliga värden för viruset tros vara afrikanska apor. Sjukdomen misstänks ligga bakom ett ökat antal missbildningar bland nyfödda barn sedan gravida kvinnor smittats. Sjukdomen kan behandlas med antiinflammatoriska läkemedel men regelrätt behandling eller vaccin saknas. Viruset är släkt med exempelvis dengueviruset. Källor: Folkhälsomyndigheten, Arkansas hälsodepartement.