Foto: Fredrik Sandberg/TT

Var tredje a-kassa höjer a-kasseavgiften. Orsaken är höstens höjda ersättningsnivåer. Men trots att förutsättningarna att vara med i a-kassan till stora delar nu är bättre än innan Alliansregeringen införde försämringar, så är fortsatt betydligt färre med i dag.

– Jag hade hoppats på fler medlemmar, säger Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

Innan Alliansregeringen gjorde det betydligt dyrare att vara med i a-kassan och svårare att få ut ersättning, var ungefär 80 procent av arbetskraften med i a-kassan. I dag är den nivån runt 69 procent, enligt Ödebrink.

2014 fick a-kassorna 46 000 nya medlemmar, netto. I fjol blev tillflödet 30 000. Men arbetskraften har vuxit mer, så andelen som är med i en a-kassa har sjunkit, trots att avgifterna på sikt har sjunkit och ersättningsnivåerna skruvats upp ordentligt.

Faktum är att avgifter och ersättningsnivåer är gynnsammare i dag än innan medlemsraset började 2007.

– Men det har blivit svårare att kvalificera sig, säger Melker Ödebrink som gissar att det är de unga med tillfälliga jobb, som skulle ha svårt att få a-kasseersättning, som nobbar arbetslöshetsförsäkringen.

Inte lär det bli bättre när nio a-kassor av 28 från årsskiftet (en kassa höjer 1 februari) höjer avgiften. Bland dessa finns de två största, Akademikernas och Unionens a-kassor. Sammantaget berörs närmare 1,8 miljoner a-kassemedlemmar.

Mest höjer Seko, 31 kronor till 149 kronor i månaden. Ökade kostnader för finansieringsavgiften till staten, det vill säga en effekt av de höjda ersättningsnivåerna, förklarar merparten.

– Men även att vi medvetet har gått med underskott i flera år, säger Sekos a-kasseföreståndare Alf Mellström.

Seko har inte heller lyckats locka tillbaka de som flydde a-kassan när den blev dyrare. En förklaring som Alf Mellström anger är de många timvikarierna som inte uppfyller kraven för att få a-kassa.

Men han tror också att många, när kostnaderna drog iväg 2007, blev uppmärksammade på att det kanske inte var helt nödvändigt att vara med och betala för en a-kassa man kanske inte behövde.

 

Kassorna som höjer

Akademikernas (+10 kronor)

• Finans- och försäkringsbranschens (+30 kronor från 1 feb)

• GS (+35 kronor)

Journalisternas (+10 kronor)

Ledarnas (+22 kronor)

Sekos (+31 kronor)

Småföretagarnas (+13 kronor)

Unionens (+15 kronor)

Visions (+16 kronor)

Källa: IAF