Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Uppemot en miljon fransmän gick på tisdagen ut i strejk, såväl i transportsektorn som inom vård och skola. Taxichaufförer blockerade bland annat utfarterna från de internationella flygplatserna i Paris i protest mot Uber.

Omkring 1 200 taxichaufförer blockerade flera utfarter från Charles de Gaulle- och Orly-flygplatserna i en maskningsaktion som orsakade stora problem i trafiken. Några av dem tände också eld på däck, enligt franska medier.

Det appbaserade bolaget Ubers verksamhet har kritiserats hårt i Frankrike och kringskurits av ny lagstiftning, men de organiserade taxichaufförerna menar att samtliga nya appbaserade bolagen bör stoppas, eftersom de undergräver arbetsvillkor och löner.

Inrikesminister Manuel Valls manade på tisdagen till lugn och förklarade att han tänker utse en ny medlare i konflikten inom 48 timmar. Enligt fackliga representanter ska han också ha lovat dem att kontrollerna ska utökas.

Taxibilar i strejk! står det på en taxi i huvudstaden Paris på tisdagen. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Taxibilar i strejk! står det på en taxi i huvudstaden Paris på tisdagen. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Även flygledarna strejkade på tisdagen, vilket ledde till stora förseningar i flygtrafiken, samtidigt som en femtedel av lärarna lämnade sina arbeten för en dag.

Sammanlagt hade 5,6 miljoner offentliganställda manats att lägga ner arbetet i protest mot förslag att reformera arbetsmarknaden som fackföreningar befarar kan medföra lägre löner. Facken som utlyst strejken fördömer även nedskärningar, som enligt dem har kostat den offentliga sektorn 150 000 jobb sedan 2007.