LULE≈ 20130612 : Facebooks nybyggda serverhall i Lule premi‰rvisades p onsdagen. Datorhallen i Sverige ska bli navet i Facebooks v‰rldsomsp‰nnande n‰t. Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX / kod 11269

Facebooks serverhall i Luleå. Foto: Susanne Lindholm/TT

Om 14 dagar inleder Unionen och Facebook diskussioner om kollektivavtal för de anställda i Sverige. Facket har fram till nu haft stora svårigheter att få kontakt med företrädare i företaget. – Jag är nu försiktigt positiv, säger Ulf Solhall, tf regionchef för Unionen i Norrbotten.

Sedan två och ett halvt år driver Facebook sin jättelika datahall i Luleå. Den stora etableringen har gjort frågan om kollektivavtal för de anställda högaktuell.

Men Unionen har haft svårt att få kontakt med Facebooks ansvarige i Luleå. Platschefen har varken ett officiellt telefonnummer eller Facebooksida. Istället har Unionen skrivit till bolagets Europakontor i Dublin för att få kontaktuppgifter till de ansvariga i Sverige.

Men kontakten skapades till slut på ett mycket enklare sätt.

– Jag åkte ut till anläggningen, talade med vakten och lämnade mitt namn och kontaktuppgifter. Därefter ringde platschefen upp mig, säger Ulf Solhall.

Facebook i Luleå rekryterar enbart mycket duktig datapersonal och har därför bra villkor för dem, är Ulf Solhalls bedömning.

– Detta med kollektivavtal borde inte vara något konstigt.

I ett meddelande som tidigare mejlats till tidningen Arbetet skriver företaget bland annat:

”Facebook är generellt kända för att vara marknadsledande när det kommer till anställningsvillkor./…/ Vi har hittills inte fått några indikationer alls på att våra villkor inte är avsevärt högre än kollektivavtalens krav och självklart följer vi svenska lagar och regler.” 

– Ja, Facebook har nog bra villkor redan. Vill de betala mer än vad kollektivavtalet ger är det inga problem. Jag är positivt till den kontakt vi fått, säger Ulf Solhall på Unionen.

LÄS OCKSÅ:

Facebook gömmer sig – och har inte kollektivavtal

”Osexigt med kollektivavtal” – avtalslös it-bransch

”Jag tänkte att så ska det vara” – Limes Audio har kollektivavtal