VƒSTER≈S 20150923 Man med rullator p ƒnglamarkens ‰ldreboende i V‰sterÂs. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Foto: Pontus Lundahl/TT

ARBETET DEBATT. Utan vår välfärd hade vi inte varit ett av världens mest jämställda länder med barnomsorg, fritids, äldreomsorg och ett rikt, konkurrenskraftigt näringsliv. Nedmonteringen av äldreomsorgen är en värre skandal än det som hänt i Kommunal, skriver undersköterskan och förtroendevalde Torleif Johnson.

En väl fungerande och väl utbyggd välfärd är en förutsättning för det enorma välstånd Sverige lyckats frambringa. Jag läser till leda att Sverige har bland de högsta skatterna i världen. Men sällan läser jag om att förvärvsgraden i Sverige ligger i världstopp. Vi anses vara ett av världens mest jämställda länder. Vår nuvarande regering har förklarat sig vara feministisk.

Detta hade inte varit möjligt utan vår välfärd. Frågan är om man håller på att glömma bort vad välfärden ger det svenska samhället och Sveriges ekonomi.

Tyskland har i jämförelse med Sverige legat långt efter vad gäller utbyggnaden av barnomsorgen. Detta har man istället löst med generösa skatteavdrag som möjliggör att mammorna i huvudsak kan stanna hemma eller jobba deltid. Därmed berövas den tyska arbetsmarknaden att utnyttja sin fulla potential. Dessutom är det en dyr lösning.

Genom utvecklad barnomsorg, fritids och äldreomsorg har svenskt näringsliv tillgång till bredast möjliga kompetens. Trots Sveriges ringa storlek har vi ett rikt varierat och konkurrenskraftigt näringsliv som kan få tag i kompetent arbetskraft. Och den kompetensen kan verka fram till sin pensionering utan att räkna med avbräck i någon större skala.

Frågan om välfärdens förtjänster och dess finansiering borde debatteras mycket mer. Vi tar idag välfärden för given men har tappat förståelsen för vad välfärden betytt och betyder för samhällsutvecklingen.

SVT:s dokumentär ”Hem till varje pris” var en skakande berättelse om just denna insiktslöshet. Sverige håller på att sakta bygga upp ett åldersapartheid. Gamla människor som inte längre är produktiva har inget värde längre. Svenska kommuner skapar sina egna ramar stick i stäv mot Socialstyrelsens riktlinjer därför att det finns legalt utrymme att göra så. Av besparingsskäl.

SKL har säkert goda skäl i sina påståenden att ”välfärden kostar”. Och svaret är givet: vi måste prioritera. I exemplet med Norrköpings äldreomsorgsbesparingar har snålheten bedragit visheten och framförallt värdigheten.

Detta är i mina ögon en långt allvarligare skandal än ”Kommunalskandalen”. Må så vara att den inte säljer lika många lösnummer i Aftonbladet.

Avslöjandena om Kommunals förbundslednings moraliska snedsteg blev upptakten till ett fackligt medlemstapp utan motstycke. Två procent lämnade Kommunal redan inom en vecka efter artiklarna i Aftonbladet. Jag vågar påstå att detta inte enbart kan bero på skriverierna utan att det latent funnits frustration och misstro inte bara mot facket utan mot kommunalares arbetssituation i sin helhet.

Det är inte bara de äldre som drabbas av kommunernas tajta budget. Personal inte minst inom hemtjänsten men även på äldreboenden sliter hårt inom den kommunala välfärden. I uppståndelsen kring ”skandalen” blev måttet rågat och det enklaste sättet att visa sitt missnöje var att ”gå ur facket”. Detta är djupt olyckligt när Kommunal nu går in i nya avtalsförhandlingar.

En anledning till det Japanska industriundret efter andra världskriget var att företagen erbjöd sina anställda välfärdslösningar. Så fick man lojala anställda. I Japan var det näringslivet självt som förstod att man med välfärd i egen regi kan uppnå stora framgångar och vara internationellt konkurrenskraftiga.

Vad vill jag säga med denna jämförelse? Jo, att vi svenskar i allmänhet och näringslivet i synnerhet borde omfamna och värna välfärden och dess trotjänare. Att välfärd betalar sig och att välfärdens i huvudsak kvinnliga anställda förtjänar en lön motsvarande industriarbetarens borde vara en självklarhet.

Torleif Johnson, förtroendevald i Kommunals Västs representantskap, undersköterska i ÄO

LÄS OCKSÅ:

”Förlitar sig på att andra tänker kritiskt”

”Fackliga lägenheter ska inte gå till S-politiker”

Fackveteraner: avtalsrörelsen påverkas inte

”Aldrig sett en så aggressiv motpart som SKL”

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden