malinhansonwebbledartopp

I Sverige är vi bra på att följa EU:s regler. I Tyskland är de bra på att bygga bostäder. Ungefär så skulle man, något raljant, kunna summera olikheterna mellan de två ländernas bostadspolitik.

Tysklands federala modell med stor makt på delstatsnivå skiljer sig radikalt från det svenska systemet. Men vad gäller bostadspolitiken finns en del att inspireras av.

För det första tycks det gå att påverka priserna på hyresmarknaden. I Berlin äger stadens bostadsbolag i dag tillsammans 300 000 bostäder. Målet är att öka beståndet med ytterligare 100 000 för att hålla hyrorna i schack och dämpa prisökningarna. Man har satt ett tak för hur mycket hyrorna får öka och arbetar aktivt för att rika och fattiga ska kunna bo i samma område.

För det andra går det att sänka kostnaderna för bostadsbyggandet. I Hamburg äger staden både bostadsbolag och byggbolag. Den socialdemokratiska ledningen har gjort upp med högerns modell att sälja ut mark till högstbjudande. I stället säger man sig agera för att människor med normala inkomster ska råd att bo i nyproducerade lägenheter.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) kunde gott unna sig en resa till Tyskland. EU:s regelverk kommer att finnas kvar när han kommer hem. Kanske är de inte fullt så stränga som vi i Sverige har fått för oss?