Bland de mest delade klippen som cirkulerat bland upprörda medlemmar på sociala medier är det där den nu avgångne kassören och tredje vice ordföranden i Kommunal, Anders Bergström, skålar med kolleger på finkrog i London. Alkoholintag på medlemmarnas bekostnad upprör som få andra saker.

Arbetet har i en enkät frågat samtliga LO-förbund, arbetsgivarna och de stora akademiker- och tjänstemannafacken – hur har ni det med alkoholpolicy och alkoholrepresentation?

”Måttlighet”. ”Begränsat”. ”Undantag”. Det är de återkommande ledorden i alla de alkoholpolicyer som har skickats till Arbetet den här veckan. Men – måttligheten kan vara begränsad och undantagen kan vara återkommande.

Den allra vanligaste kvantiteten organisationerna bjuder på är två glas vin eller öl vid speciella tillfällen. Men det finns organisationer som inte tvekar att representera med sprit ibland, däribland LO som bjuder på snaps till julbordet.

Vision har en policy som sticker ut. Vid kurser, konferenser, julbord och andra sammankomster med förbundets kansli serveras ingen alkohol alls. Den interna alkoholrepresentationen uppgick till 0 kronor 2014, den externa – som bara är tillåten i undantagsfall – kostade totalt bara 2 000 kronor.

– Vi vill visa att handskas klokt med medlemmarnas pengar och att vi lever som vi lär, säger Mona Tapper på Visions kansli.

Nollpolicyn har gällt sedan 2012. Mona Tapper har bara hört positiva reaktioner.

– Det är ju också en oerhört enkel policy, det blir inga tolkningsproblem.

Arbetsgivarnas organisation för kommuner och landsting, SKL, har en policy som liksom alla andra talar om måttlighet och omdöme. Vid en närmare läsning godkänner denna policy dock att en ganska stor mängd alkohol per person kan få förekomma. Välkomstdrink, ett glas vin till förrätten, ett glas med påfyllning (det vill säga i klartext två glas) till huvudrätten.

Är inte det att ta i, Lena Dahl på SKL?
– Det där är ju en absolut maxgräns som kan förekomma bara i vissa fall. Vanligen är det betydligt mindre.

Ni har inte funderat på att revidera den?
– Vi jobbar ständigt med alla våra policyer, den här reviderades i september.

Även inom LO varierar policyerna kraftigt. IF Metall bjuder aldrig på alkohol på kurser, till julbordet högst två glas vin eller öl. Livs kan tillåta både en och två snapsar förutom de två ölen till julbordet och även Målareförbundet och Pappers uttalar i sina policyer att sprit undantagsvis får förekomma.

En del förbund är luddigare eller saknar skriven policy.

– Vi har ingen skriven policy, men en uttalad oskriven policy, säger Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetareförbundet.

Frågan kommer upp från medlemmar med jämna mellanrum alltsedan 70-talets skandaler kring transportbasen Hasse Ericssons vidlyftiga vanor. Transports oskrivna policy landar på ett LO-snitt på två glas vin eller öl per person, men medger spritdrycker vid sällsynta speciella tillfällen för extern representation.

LÄS OCKSÅ:

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden

Tips

Alna, som arbetar med frågor om skadligt bruk i arbetslivet, råder alla arbetsgivare och organisationer att ha en skriftlig alkoholpolicy.

– Det är i sig en bra markering att policyn finns, det visar att man tar frågan på allvar, säger Ingela Eriksson på Alna. Den är ett bra stöd för att arbeta förebyggande och man har något att gå till för att veta hur man ska göra om problem uppstår.

Måste den vara skriftlig?
– Det är absolut bäst, annars kan kunskapen om vad man har bestämt gå förlorad när man byter personal.