– Jag vet att jag gör nytta. Folk som är sjuka får hjälp, säger hon.

I dag granskar hon urinodlingar. Själva odlingarna står kvar i inkubatorn där de växer till sig, runda petriskålar där bakterier kan frodas på agar, en näringsrik gelé.

Där fotograferas de automatiskt och Anna Carin Selhag granskar bilderna på sin dator.

Bara om hon tycker att hon behöver närstudera ett prov beställer hon fram det. Då kommer det åkande på ett löpande band till hennes plats och hon kan hålla det i handen och granska det med förstoringsglas.

Anna Carin Selhag visar hur bakterierna vuxit till luddiga prickar och streck på ett prov. Hon som lämnat provet är gravid, och då letar man särskilt efter grupp B-streptokocker, som kan ställa till det ordentligt för bebisen om den smittas vid förlossningen.

– Så det är viktiga prover, säger Anna Carin Selhag. Eller, inga prover vi hanterar är ju oviktiga.

När proverna kommer in till laboratoriet sprids de ut på varsin platta, en petriskål med agar. Ibland gör en BMA det för hand, en del prover kan en robot hantera. Det kan gälla urin, blod, prov från svalget eller från lungorna. De sistnämnda hanterar man i en säkerhetsbox, där luften hela tiden sugs bort från arbetsytan och inte når personalen.

– Man vet inte vilka smittor de proverna kan innehålla.

Plattorna får stå i inkubatorn och växa till sig en bestämd tid, oftast över natt. Sedan granskar en BMA dem och lämnar svar: Inga bakterier alls, eller bakterie si och så. Eller också bestämmer de att det behövs vidare odling.

När bakterierna inte kan identifieras direkt används en Maldi-TOF, en apparat som med laser och masspektrometri bestämmer exakt vilken bakterie det rör sig om.

Anna Carin Selhag ser lätt förälskad ut när hon berättar om Maldi-TOF.

– Den har verkligen förenklat arbetet. Man får svar på några minuter i stället för nästa dag.

Skärmavbild 2016-01-21 kl. 08.39.41

Om Anna Carin Selhag

• Biomedicinsk analytiker (BMA) på Karolinska universitetslaboratoriet, Solna. Metodansvarig för urin-diagnostik.

Ålder: 44 år

År i yrket: 5. Var pianist innan, tröttnade på frilanslivet.

Bäst med jobbet: Eget ansvar, bestämmer själv hur jag jobbar.

Sämst med jobbet: Samma som överallt i vården: ibland stor arbetsbelastning, även om det nog är värre på sjukhusavdelningarna. Och lönen är inte så fantastisk.

Om jag inte vore BMA: Hade jag fått börja om, hade jag varit 20, så skulle jag gått läkarlinjen.

Om biomedicinska analytiker

Antal: Drygt 12 000

Fackförbund: Vårdförbundet eller Naturvetarna

Utbildning: Treårig högskoleutbildning.

Lön: Medellön cirka 28 600, ingångslön runt 23 600 kr (2014 års löner)

Framtidsutsikter: Mycket goda. Det kommer att behövas fler biomedicinska analytiker framöver, och många i yrket är på väg att gå i pension.

Källor: Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Vårdförbundet, Naturvetarna

STOCKHOLM 20151211 Uppdrag: Arbetet En arbetsdag p Klinisk Mikrobiologi p Karolinska sjukhuset i Solna. Anna Carin Selhag ‰r Biomedicinsk analytiker. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070