STOCKHOLM 2010-05-28 Annette Carnhede, ordfˆrande i Fackfˆrbundet ST. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX / Kod 30082 ** OUT DN (‰ven arkiv) **

Annette Carnhede. Foto: Ingvar Karmhed/TT

Turbulensen kring Kommunal kan leda till en framgångsrik avtalsrörelse. Det bedömer den fackliga veteranen Annette Carnhede, under många år ordförande i ST. – Kommunal har nu fått ett större behov av att verkligen stå upp för sina medlemmar och ta kampen om de låga kvinnolönerna.

Annette Carnhede var i över tio år ordförande för statstjänstemännen i ST och har stor erfarenheter av avtalsrörelser i offentlig sektor.

– Det är aldrig bra med den här typen av affärer, men det försvårar nog inte möjligheterna i avtalsrörelsen. Jag tror precis tvärtom.

– Kommunal har precis fokuserat på de låga kvinnolönerna, sagt ifrån i LO-kollektivet och stått upp för sina kvinnogrupper.

– Nu när förbundet har satt ner foten i frågan blir behovet av att fullfölja den inslagna vägen större.

Just därför ökar risken för konflikt.

– Men förbundet kommer nog bara ta en konflikt om stridsfrågan är väldigt tydligt medlemsnära, som prioriteringen av de lågavlönade kvinnojobben.

Jan Sjölin, en gång avtalssekreterare på Kommunal, tror inte att turbulensen i förbundet spiller över på förmågan att driva avtalsrörelser.

– Vid förhandlingsbordet sitter professionella personer som hanterar en mycket allvarlig fråga, kollektivavtal för en stor grupp arbetstagare.

– Taktiken vid förhandlingsbordet tror jag inte påverkas ett dugg av det här. Kommunals förhandlare kommer enbart att styras av den realitet som de befinner sig i.

IF Metall och dess motparter har dragit i gång sin avtalsrörelse med full kraft. Förbundet har denna och nästa vecka avtalsdelegationer samlade på olika avtalsområden. I förhandlingarna påverkas inte IF Metall av Kommunals affärer, men på längre sikt kan de får konsekvenser för förhandlingsarbetet.

– Dessa affärer blir kvar i lång tid. Folk minns dem och de återupprepas i media, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall.

Han tar exemplet med Transportbasen Hasse Eriksson som fångades på bild när han i mitten av 1970 semestrade på Kanarieöarna mitt under den bojkott som LO hade mot Francodiktaturens Spanien.

– Den bilden kablas fortfarande ut med jämna mellanrum.

– Om vi får en bestående negativ bild av facket och medlemstalet sjunker så att organisationsgraden blir svag påverkar det oss naturligtvis.

– Många förbund har jobbat hårt med att öka medlemstalet. IF Metall har för första gången på länge blivit fler.

På de samförhandlande förbunden i 6F (Seko, Byggnads, Elektrikerna, Målarna och Fastighets) håller man just på att finslipa kraven inför överlämnandet till arbetsgivarna i nästa vecka. Ronny Wenngren, Elektrikerna, samordnar avtalsrörelsen i 6F.

– Vi kör business as usual. Det här påverkar oss inte.

LÄS OCKSÅ:

”Aldrig sett en så aggressiv motpart som SKL”

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden