Kommunals avtalschef Johan Ingelskog beskriver kraven från arbetsgivarna Sveriges Kommuner och landsting, SKL, som en slakt på nuvarande villkor.

Arbetsgivarna begär inte bara ett sifferlöst avtal som ska gälla tillsvidare, utan vill också slopa lägstalöner, utöka kommunalarnas arbetsskyldighet och skära i villkoren för övertid, OB, jour och förlänga semesterperioden, så att den gäller från maj till och med september.

– Vi har en motpart som intar en extrem position med sina yrkanden. SKL är en vänsterstyrd politisk organisation. Vi är på gränsen till chockade över hur pass nyliberal politik de driver.

Men Johan Ingelskog håller inte med om att konfliktrisken ökat på grund av affärerna i Kommunal eller att det av den anledningen skulle vara extra viktigt att stå upp för medlemmarna.

– Vår konfliktbenägenhet varken ökar eller minskar.

Däremot blir avtalsrörelsen ovanligt svår eftersom parterna står så långt ifrån varandra. Kommunal vill följa industrins märke för löneökningarna på 2,8 procent och begär därutöver 400 kronor extra per månad till de 130 000 undersköterskorna med starkt stöd från bland andra IF Metall.

– Vi känner fortfarande ett starkt stöd bland medlemmar för våra krav. Vi har även den allmänna opinionen med oss och stöd bland andra fackförbund i de här förhandlingarna.

– På förhandlingsenheten jobbar vi för medlemmarna. Det är inte medlemmarna som som gjort det man skriver om och vi ska leverera så bra avtal som vi förmår att göra.

De 10 000 medlemmar som begärt utträde den senaste veckan är naturligtvis ett kraftigt bakslag när avtalsrörelsen inleds.

– För fackföreningsrörelsen är en hög organisationsgrad viktig, liksom att teckna kollektivavtal för alla. I det perspektivet är det olyckligt när vi tappar runt 2 procent av medlemmarna på ett bräde. Vi vill att alla ska vara med i facket.

I nästa vecka är Kommunals avtalsdelegation inkallad för att analysera arbetsgivarens krav. Veckan därpå startar förhandlingarna.

LÄS OCKSÅ:

Två glas till fest är vanligt hos facken

Se stor sammanställning över fackförbunden och arbetsgivarnas alkoholpolicyer.

Kommunals medlemmar fick betala för safari

Hårt jobb väntar Kommunals valberedning

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden

Rödgrönt styre i SKL

• Kommunals viktigaste motpart är Sveriges Kommuner och Lands-ting, arbetsgivarorganisation för 290 kommuner och 21 landsting/regioner.

• Sedan 2015 styrs SKL av en rödgrön majoritet. Ordförande är Lena Micko (S).
Förhandlingschef är Maria Dahlberg.

• Kommunals avtal med SKL löper ut den 30 april.