Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En möjlig rekonstruktion av den nyupptäckta planeten. Stjärnan i bakgrunden är solen. Planeten antas vara en så kallad gasjätte, precis som Neptunus och Uranus. Foto: Caltech/R. Hurt./TT

En möjlig rekonstruktion av den nyupptäckta planeten. Stjärnan i bakgrunden är solen. Planeten antas vara en så kallad gasjätte, precis som Neptunus och Uranus. Foto: Caltech/R. Hurt./TT

Nyheten om att det kan finnas en nionde planet i vårt solsystem har väckt stor uppmärksamhet. Många forskare tror att uppgifterna stämmer. Det är dessutom fullt möjligt att den nya planeten inte är ensam.

– Det kan absolut finnas fler oupptäckta planeter därborta, säger Anders Johansen, astronom vid Lunds universitet.

Den nyupptäckta himlakroppen, Planet Nio, presenterades i Astronomical Journal i veckan.

Den tillhör kategorin gasjättar, precis som Uranus och Neptunus. Dess massa är tio gånger jordens, och den cirklar runt solen på ett avstånd av över 30 miljarder kilometer — 200 gånger avståndet mellan jorden och solen.

Den är så långt bort att den behöver 10 000 till 20 000 år för att göra ett enda varv runt solen. En bemannad färd dit — i sedvanlig raketfart — skulle ta över 300 år.

Föga förvånande är det ingen som ännu har sett Planet Nio, eller Planet X som den också kallas.

Men forskarna bakom upptäckten, Mike Brown och Konstantin Batygin vid California Institute of Technology, hävdar att alla fakta antyder att den måste finnas.

Flera mindre himlakroppar i det så kallade Kuiperbältet — en region bortom Neptunus med mängder av asteroider och dvärgplaneter — rör sig på ett sätt som antyder att de påverkas av något stort, den förmodade planeten.

– Det är absolut en möjlighet. Deras beräkningar pekar åt det hållet, säger Anders Johansen.

Många kanske tycker det är märkligt att en planet som ligger så långt bort i solsystemet inte bara försvinner ut från systemet. Men enligt forskarna kan himlakroppar ligga kvar i sina banor även om dessa ligger många miljarder kilometer från solen.

– Solens gravitation är svag på det avståndet, men räcker, säger Anders Johansen.

Det finns förstås också forskare som tvivlar på uppgifterna. Under årens lopp har förekomsten av nya planeter i solsystemet utannonserats ett otal gånger, utan att uppgifterna har kunnat bekräftas. Alla är ense om att det är nödvändigt att Planet Nio hittas och observeras med teleskop.

– Det blir mycket svårt. Men om man letar med flera av de starkaste teleskopen i cirka fem år bör man finna den om den finns där, säger Johansen.

 

Fakta: Solsystemet

Solsystemet består av solen, de åtta planeterna i systemet samt en stor mängd andra himlakroppar, inklusive asteroider, dvärgplaneter och kometer. Alla himlakropparna cirklar runt solen. De fyra inre planeterna — Merkurius, Venus, jorden och Mars — är alla små och fasta. De fyra yttre planeterna — Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus, är stora och består mest av gaser. Mellan de inre och yttre planeterna ligger det så kallade asteroidbältet. Bortom Neptunus ligger Kuiperbältet, en region med mängder av småplaneter och asteroider. Ännu längre bort, på gränsen mot den interstellära rymden, ligger heliopausen och Oorts kometmoln. Källa: Astronomical Journal