malinhansonwebbledartopp

Uppgifterna om Kommunal är som hämtade från en svunnen tid. 10 000 medlemmar har lämnat förbundet i protest. Till slut insåg också förbundsordförande Annelie Nordström att om Kommunal ska ha en framtid måste det bli utan henne.

Vid en presskonferens igår meddelade Nordström att hon inte ställer upp för omval vid kongressen i maj. En åtgärdsplan har tagit fram och ska följas. ”Vi ska alltid kunna se medlemmarna i ögonen och försvara det vi gör för medlemmarna” är en av punkterna som Kommunal ska leva upp till. Men vägen dit är lång.

Hela historien är oerhört beklaglig. För alla. Som ordförande har Annelie Nordström drivit viktiga frågor som höjda löner och rätt till heltid för förbundets omkring 500 000 medlemmar. Nu faller en skugga över det hårda arbete som hon och tusentals andra lagt ned.

Men varken Annelie Nordström eller någon annan på ledande position har rätt att skylla sina tillkortakommanden på en abstrakt kultur. Det är knappast Målgan eller någon annan osynlig figur som fattar besluten i Kommunal. Lika lite som Nordström vill se sina medlemmar ta på sig offerkoftan, lika lite bör hon göra det själv.

I Aktuellt, under tisdagskvällen, berättade Nordström att hon ärvt en dålig kultur redan när hon tillträdde 2010. Det är säkert sant. Men om hon kände till den här kulturen redan då borde hon ha gjort något åt den.

Det gäller inte bara förbundsordföranden. Förbundsledningen har ett gemensamt ansvar för att verksamheten sköts enligt de regler som finns, och det finns skäl att undra om inte hela ledningen bör ställa sina platser till förfogande.

Vanliga medlemmar som jobbar och sliter och betalar sin fackavgift förtjänar bättre än att bli representerade av förtroendevalda som beter sig som nidbilden av gammeldags fackpampar, som åker på lyxresor, som ger bort lägenheter till kompisar, som bor gratis på förbundets kursgård och som investerar i en klubb för besökare som vill betala för att se andra människor nakna.

Nu har Kommunal chansen att lära av det som varit. Dra fram alla spöken ur garderoben, låt personer utifrån granska de egna affärerna och sätt medlemmarna i fokus. Sprid sedan lärdomarna till andra medlemsburna organisationer inom och utanför arbetarrörelsen.

Så slipper vi sitta och höra Annelie Nordströms efterträdare säga att de formats i en gammal sunkig kultur. Och medlemmarna får ett förbund där de själva är i centrum för all verksamhet.