Ny förbundsordförande, ny förbundskassör, och troligen stor förnyelse i förbundsstyrelsen. Valberedningen inför Kommunals kongress den 31 maj – 3 juni i år står inför en större uppgift än vanligt.

Kongressen ska välja förbundsledning, som består av fyra personer, och förbundsstyrelse, som i dag består av 17 ordinarie ledamöter. Dessutom utser kongressen revisorer.

På förhand kunde valberedarna räkna med att alla i förbundsstyrelsen skulle ställa upp för en kongressperiod till. Nu måste alltså ny förbundsordförande utses efter avgående Annelie Nordström, och ny förbundskassör efter den redan avgångne Anders Bergström.

Däremot har de två andra i förbundsledningen – förste vice ordföranden Per Holmström och andre vice ordföranden och avtalssekreteraren Lenita Granlund – inte sagt någonting annat än att de står till förfogande för omval.

Det är för tidigt att säga hur valet av ny förbundsstyrelse påverkas av den vidlyftiga representation, lägenhetsaffärer med mera som har lyfts fram i ljuset. Personer i valberedningen som Arbetet har talat med bekräftar att förtroendet är skadat för de tre ledamöter i förbundsstyrelsen som var med när förbundets handelsbolag Lyran reste till London och åt och drack på dyra krogar. Ingen vill dock ta ställning bara utifrån uppgifter i media.

Praktiskt sker valen genom att valberedningen, som består av nio personer, skickar ut blanketter till kongressombuden där de kan tala om vilka personer de vill nominera. Blanketterna skickas ut i månadsskiftet januari – februari, säger Lena Byström, sammankallande i valberedningen, till Kommunalarbetaren. Ombuden har sedan tid fram till den 8 april för att föreslå vilka som ska leda förbundet.

LÄS OCKSÅ:

Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj

9 600 vill lämna Kommunal

Ordförandefrågan het i Kommunal

Kommunals jourtelefon nedringd

Krav på avgångar inom Kommunal

Ommöblering att vänta i Kommunals förbundsstyrelse

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden