STOCKHOLM 20151208 LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förbunden måste anta riktlinjer som gör att vi kan se våra medlemmar i ögonen. Så kommenterar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson stormarna runt Kommunal.

 – Det som hände i Kommunal är inte bra för fackföreningsrörelsen. Det påverkar alla, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet.

– Jag tycker mest synd om de som är lokalt fackligt förtroendevalda som måste ta den här diskussionen med sina arbetskamrater. De måste ha det jäkligt jobbigt nu, fortsätter han.

Den senaste siffran visar att Kommunal tappat 5 000 medlemmar efter blåsvädret som följt Aftonbladets avslöjande om lägenhetsuthyrning, restaurangverksamhet och vidlyftigt festande.

– Jag tror att det bara finns ett sätt att återupprätta förtroendet på. Varje förbund måste anta riktlinjer som gör att vi kan se våra medlemmar i ögonen. Jag är glad för att jag kommit till ett LO har tagit riktlinjer som har transparanta och öppna och att det vi inte behövt ducka.

Kan LO göra nåt för att förändra riktlinjerna i förbunden?
– Det är svårt. Förbunden är väldigt självständiga. Vi ska ta upp en diskussion om det på LO:s styrelse, säger Karl-Petter Thorwaldsson som är på väg till LO:s styrelsemöte då Arbetet träffar honom.

Har du haft något samtal med Stefan Löfven om det som hänt i Kommunal?
– Egentligen inte, men vi träffades förra veckan och han tycker väl ungefär samma sak. Att vi måste kunna leva som vi lär och att många är besvikna på det som hände. Det enda sättet är att berätta vad vi ska göra för förändringar. Jag har uppmanat Kommunal att gå till botten med detta så att det inte upprepas, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

LÄS OCKSÅ:

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden