Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

A police officer patrols on a roof top of a Hotel near the congress center where the World Economic Forum will start on Wednesday in Davos, Switzerland, Tuesday, Jan. 19, 2016. The world's political and business elite are being urged to do more than pay lip service to growing inequalities around the world as they head off for this week's World Economic Forum in the Swiss ski resort of Davos. (AP Photo/Michel Euler)

Foto: Michel Euler/TT-AP

Den globala eliten möts i dag i Davos där Världsekonomiskt forum inleder sitt årliga möte. Robotisering, terrorism och EU-kris är frågor som ska diskuteras. Från svenskt håll finns en dröm om att mötet kan bli inledningen till en global uppgörelse mellan arbete och kapital.

– Det är dags för världen att genomföra ett rejält lönelyft, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson som i dag är på plats i Davos.

Ambitionen är att lyfta frågan om lönen för de 2500 av världens toppar inom politik, näringsliv och organisationsvärlden som möts i den schweiziska alpstaden.

– Tillväxten har tagit fart i nästan alla utvecklingsländer och företagen har blivit rikare men de höjer inte lönerna. Det innebär att ekonomierna inte utvecklas i den takt som de skulle kunna, fortsätter Karl-Petter Thorwaldsson.

LO-basen ska tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S) hålla ett seminarium i Davos. Där ska de presentera Löfvens förslag om en global överenskommelse – ”Global deal”.

Tanken är att det ska nås en överenskommelse mellan politiker, företag och fack som ska leda till en tillväxt som gynnar både anställda och näringslivet.

Organisationer som ILO, OECD och världsfacket IFS backar förslaget som rimmar väl med målen i FN:s nya globala utvecklingsagenda som antogs i höstas förra året, den så kallade 2030-agendan.

Ett förslag är att fler länder ska följa Kambodjas exempel där en levnadslön är på väg att införas. En levnadslön är en lön som sätts genom att räkna ut hur mycket det kostar att klara sig i ett land. Levnadslönen skiljer sig därmed från minimilönen som endast är en lagstadgad lön som inte har en direkt koppling till levnadskostnaderna.

Uppmaningen om en global lönehöjningen kommer i en tid då både Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) varnar för att de stora inkomstklyftor hämmar världens ekonomiska tillväxt.

Den stora frågan på mötet i Davos handlar annars om vad som händer då den fjärde industriella revolutionen knackar på dörren.

Då robotarna blivit allt effektivare och en artificiell intelligens utvecklats har förutsättningarna för den globala ekonomin och arbetsmarknaden förändrats i grunden.

Drygt fem miljoner jobb tros försvinna inom fyra år i 15 länder, enligt en rapport från det Världsekonomiska forumet.

Den nya digitala ekonomin är en stor fråga för både företagare och fackliga.

Philip Jennings, generalsekreterare på det globala servicefacket UNI, tar Uber som ett exempel. Genom sin internettjänst kan man boka transporter av privatpersoner. Uber kopplar ihop kunder med privatpersoner men har möts av starka reaktioner från taxiförare som är oroliga för sina jobb och bolag som ser sin affärsmodell hotad. Det globala servicefacket ser också ett annat problem.

– Uber tar inte något arbetsgivaransvar för de som jobbar åt dem. Det  här är den stora frågan i den nya ekonomin. Vem ska ta ansvaret?

Förra året uppmanade Philip Jennings världens ledare att byta kurs. Satsa sig ur krisen. Minska klyftorna.

I veckan kom den brittiska biståndsorganisationen Oxfam med en rapport om att de ekonomiska klyftorna fortsätter att öka. De 62 rikaste äger i dag lika mycket som hälften av världens befolkning, 3,6 miljarder människor.

Philip Jennings ser klyftorna som ett stort problem men säger samtidigt att förra året hände det också hoppfulla saker.

Det ena är att FN-antog sin nya globala agenda med 17 mål för hur världen ska utvecklas fram till 2030.

Det andra var klimatavtalet i Paris.

Just klimatfrågan lär också bli en viktig punkt på dagordningen i Davos.

Avtalet är på plats men nu är frågan hur industrin, politikerna och civilsamhället ska göra för att minska de globala utsläppsökningen.

Ekonomiskt viner det fortfarande om knutarna på många håll i Europa. Krisen i Grekland kvarstår, även om den inte längre är akut och samtidigt måste EU hitta en gemensamt sätt att hantera migrationen då flyktingar fortsätter att drunkna i Medelhavet.

Flera terrordåd i världen har också gjort att säkerhetsfrågor tas upp under denna veckas möte.

Davosmötet

Cirka 2500 av världens toppar inom politik, ekonomi och organisationer möts på det årliga Världsekonomiska forumet i schweiziska Davos. Mötet inleds den 19 januari 2016. Ledare från 40 länder finns på plats. Storbrittaniens premiärminister David Cameron, tyska presidenten Joachim Gauck, grekiska premiärministern Alexis Tsipras, Sydafrikanska presidenten Jacob Zuma, amerikanska vicepresidenten Joe Biden och  och Sveriges statsminister Stefan Löfven är några politikerna som är på plats. På mötet deltar även 1500 tungviktare inom näringslivet samt en handfull fackliga, bland annat LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, världsfacket IFS generalsekreterare Sharan Burrow och Philip Jennings från det globala servicefacket UNI.