STOCKHOLM 20130529 Kommunals kongress Fˆrbundsordfˆrande Annelie Nordstrˆm efter valet. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020

Annelie Nordström, Per Holmström, Lenita Granlund och Anders Bergström vid Kommunals kongress 2013. Foto: Leif R Jansson/TT

Medias granskning av Kommunal kan leda till ommöbleringar i toppen på förbundets kongress i vår. Men än så länge ligger valberedningen lågt.

31 maj – 3 juni i år har Kommunal kongress. Kongressen ska, förutom revisorer, välja en ny förbundsstyrelse (den består i dag av 17 ordinarie ledamöter) och en ny förbundsledning.

Förbundsledningen består normalt av fyra personer, men sedan förbundskassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström lämnade sitt uppdrag i förra veckan är det bara tre: förbundsordföranden Annelie Nordström, förste vice ordföranden Per Holmström och andra vice ordföranden och avtalssekreteraren Lenita Granlund.

Efter Aftonbladets avslöjanden om förbundets lägenhetsinnehav, representation och restaurangverksamhet står valberedningen, som består av nio personer, inför en svårare uppgift än vanligt.

Kommunal måste återställa förtroendet bland medlemmarna – och vilka som väljs till förbundets främsta företrädare är en viktig del av den processen.

Mest uppenbart är att en ny förbundskassör alltså ska utses efter Anders Bergström. Om inte avslöjandena om förbundets representation, restaurangverksamhet och annat hade kommit emellan hade han troligen valts om.

– Ja, omval låg i korten, bekräftar en person i valberedningen. Med hänsyn till ålder hade Anders Bergström kunnat sitta kvar nästan hela nästa kongressperiod.

Personer i valberedningen som Arbetet har talat med bekräftar att förtroendet har påverkats för de tre ledamöter i förbundsstyrelsen som deltog när förbundets handelsbolag Lyran Konferens reste till London och åt och drack på dyra krogar. Ingen vill dock ta ställning bara utifrån uppgifter i media.

– Jag vill ha mer underlag innan jag säger något, säger en i valberedningen. Vi har inte talat om detta i valberedningen ännu.

– Till bilden hör att förbundsstyrelsen ändå skulle ha förnyats. Sedan förra kongressen har flera ledamöter lämnat styrelsen, till exempel för att de bytt jobb. Varje ledamot har en första, en andra och en tredje ersättare, men det är inte alls självklart att dessa blir ordinarie ledamöter.

De personer i valberedningen som Arbetet lyckas nå per telefon och mejl är mycket sparsamma med kommentarer.

– Tala med Lena Byström, som är sammankallande i valberedningen, säger flera.

Hur Aftonbladets avslöjanden påverkar valet av förbundets främsta företrädare ”är frågor som medlemmarna i organisationen får ta ställning till och resultatet kommer på vår kongress”, mejlar Lena Byström.

Valberedningen har hittills haft två möten, det senaste den 13 januari, just innan Aftonbladets granskning började publiceras. I nästa vecka ska valberedningen samlas på nytt.

Förberedelserna inför kongressen har bara börjat: Valberedningen har gått igenom intervjufrågor och börjat ta fram blanketter för nominering som ska delas ut till kongressombuden. Sista datum för att nominera är ännu inte fastställt.

LÄS OCKSÅ:

Även Nordström granskas

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden