Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 2016-01-19  Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar tisdagens mˆte med det marockanska parlamentets talman Rachid Talbi Alam i Stockholm. V‰stsahara och de ensamkommande nordafrikanska barnen som kommit till Sverige fanns p dagordningen.  Foto: Henrik Montgomery / TT / Kod 10060

Inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige och Marocko ska samarbeta för att marockanska gatupojkar som befinner sig i Sverige ska få återvända hem, uppger inrikesminister Anders Ygeman.

Sverige och Marocko inrättar nu en kommitté med tjänstemän från båda länderna för att underlätta identifieringen och skapa en fungerande process för att marockanska barn och ungdomar ska kunna återvända, konstaterar inrikesministern i ett pressmeddelande.

– Vi är överens om att nu jobba tillsammans för ett bättre återvändande av marockanska medborgare, säger Anders Ygeman.

Sverige kan bidra med utbildning och stöd för att ge pojkarna en bra möjlighet till återanpassning i Marocko.

De ensamkommande gatupojkarna från Marocko och andra länder i Nordafrika befinner sig i främst Stockholm och Göteborg och bedöms vara runt 800. De lever ett mycket utsatt liv, inte sällan kopplat till kriminalitet och droger, enligt sociala myndigheter.

I fredags meddelade den svenska regeringen att man inte ska erkänna Västsahara, som ockuperas av Marocko. Men Anders Ygeman säger till TT att han inte vet om regeringens besked om Västsahara bidragit till att Marocko nu, till skillnad mot tidigare, är villigt att diskutera återvändande för gatupojkarna.

– Talmannen underströk speciellt att de här två frågorna är separata, säger Anders Ygeman.

Esref Okumus