Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Shaon_Chakraborty

Anna Weitz.

I går tog  Anna Weitz producent till filmen ”Förvaret” emot en Guldbagge för bästa dokumentär. Filmen skildrar relationen mellan de förvarstagna och personalen på Migrationsverkets låsta förvar i Flen.

Hur känns det att få en Guldbagge?
– Fantastiskt! Det som jag vill åstadkomma som filmproducent är att lyfta fram viktiga berättelser och ge en röst åt dem som sällan kommer till tals. I går stod Sami, en av huvudpersonerna i filmen som suttit inlåst på förvaret i fem månader, på scenen tillsammans med mig, regissörerna Anna Persson och Shaon Chakraborty och talade direkt till statsministern.

Hur ser du på dagens migrations politik?
– Jag, tror att personalen på Migrationsverket gör sitt bästa för att klara situationen, men regeringens åtgärder med ID-kontroller och tillfälliga uppehållstillstånd är en otäck utveckling. Åtgärderna är utformade utifrån perspektivet att vi som redan har ett liv i trygghet inte ska behöva påverkas av konflikter och orättvisor.

Vilket genomslag har ”Förvaret” haft?
– Filmen har fått många att känna till att människor, som inte begått något brott frihetsberövas och spärras in på slutna förvar.

Vad innebär Guldbaggen för filmens spridning?
– Filmvisningarna och samtalen kan vara början på en förändring av det rådande systemet. Efter Guldbaggen planerar vi nu ytterligare visningar som kan skapa viktiga mötesplatser.

Fotnot: Långfilmsversionen av Förvaret finns att hyra på VOD-plattformar, tex TriArt och en entimmesversion finns på SVT play.

Magnus Rosshagen

LÄS OCKSÅ:

Se hela listan över guldbaggevinnare

”Jag lever ut min mänsklighet via filmen” – intervju med filmaren Magnus von Horn som också blev prisvinnare på Guldbaggegalan.