Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

This image made available on Thursday Jan. 8. 2015 by Britain's MI5 Security Service shows an undated image of Andrew Parker the Director General of Britainís domestic security service MI5. in a rare public speech, Britain's top domestic spy chief Thursday, Jan. 8, 2015 called the Paris attacks "a terrible reminder" that some "wish us harm" and said the evolving terror threat has become more complex because of events in Syria. (AP Photo/MI5 Security Service)

Andrew Parker. Foto: AP Photo

Storbritanniens spionbyrå MI5 är Storbritanniens mest gayvänliga arbetsgivare, enligt en ny ranking. För 25 år sedan fick homosexuella inte ens söka jobb på byrån. – Mångfald är viktigt för MI5, säger byråchefen Andrew Parker.

MI5 prisas i hemlandet som den bästa arbetsgivaren för att uppmuntra till homo-, bi- och transsexuell mångfald (hbtq). MI5 klådde mer än 400 organisationer och har bland annat policydokument, karriärmöjligheter, utbildning och särskilt stöd för hbtq-personer. Andrew Parker betonar i ett uttalande vikten av mångfald.

– Inte bara för att det är rätt att representera samhället som vi tjänar, utan för att vi förlitar oss på skickligheten hos de mest talangfulla personerna, vilka det än må vara och var de än är, säger han.

Det är Stonewall, en organisation för kämpar för hbtq-personers rättigheter, som utsett MI5 som vinnare genom ett index som tar hänsyn till en mängd olika faktorer.

– Eftersom mycket av MI5:s arbete med att hålla landet säkert av nödvändighet sker i det fördolda är jag glad över att vi kan bli offentligt erkända som en sådan inkluderande och välkomnade arbetsplats, säger Parker vidare.

MI5 har snabbt nått sin nya status. Förbudet för homosexuella att arbeta inom organisationen togs bort först på 1990-talet, enligt The Telegraph. Och för sex år sedan hamnade MI5 först på 134 plats i samma rankning.

Ben Summerskill, som leder Stonewall, säger till Telegraph att underrättelsetjänster kan ha särskild nytta av personer inom hbtq-världen.

– Människor från alla minoritetsgrupper har erfarenhet av att komma överens med människor som är annorlunda och att passa in.

MI5 är inte den enda organisation som ändat attityd gentemot hbtq-personer. Systerorganisationen MI6 har exempelvis hissat regnbågsflaggan över sitt högkvarter under London Pride och flottan hamnar på plats nummer tio i Stonewalls index.

MI5

• Säkerhetsorganisationen MI5 ansvarar för hot mot Storbritanniens nationella säkerhet. Där ingår bland annat terrorism, spioneri och spridning av massförstörelsevapen. • Byrån har omkring 4 000 anställda och huvudkontoret ligger i Thames House i London. Huvuduppdraget är kampen mot internationell terrorism, som upptar 65 procent av organisationens resurser. • Bland övriga brittiska organisationer kan nämnas Secret Intelligence Sevice (SIS), som även kallas MI6, som samlar information internationellt och National Crime Agency (NCA) som hjälper den brittiska polisen att bekämpa allvarlig och organiserad brottslighet. Källor: MI5, SIS, NCA