STOCKHOLM 2016-01-15 Kommunals fˆrbundsordfˆrande Annelie Nordstrˆm vid fredagens presstr‰ff g‰llande Wallstrˆms l‰genhet i Stockholm. Foto Henrik Montgomery / TT / Kod 10060

Annelie Nordström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inte bara utrikesministern kommer att granskas av Riksenheten mot korruption. Förundersökningen riktar även in sig mot Kommunals ordförande Annelie Nordström eftersom det rör både ”tagande och givande av muta”.

På tisdagsförmiddagen meddelade Riksenheten mot korruption att myndigheten startar en förundersökning om fackförbundet Kommunals uthyrning av en lägenhet till utrikesminister Margot Wallström.

Förundersökningen gäller ”givande och tagande av muta”. Syftet är att utreda om brott har begåtts. I den granskning som nu har initierats är misstankegraden den lägsta.

Inte bara Margot Wallström riskerar därför att få infinna sig till förhör hos polisen. När det gäller ”givande av muta” ligger det närmast till hands att Kommunals ordförande Annelie Nordström kallas. Det var hon som först hade kontakt med Margot Wallström om en uthyrning.

– Det finns alltid två parter i ett sådant här ärenden. Lagstiftningen ser lika strängt på båda brotten, konstaterar Karin Rosander, informationsdirektör på Riksenheten mot korruption.

För mutor gäller både mutbrotten ett maximalt fängelsestraff på två år. Om brotten bedöms som grova så ligger det på som mest sex år.

Helena Sundén, generaldirektör på Institutet mot mutor, påpekar att den förundersökning som inletts också riktar sig mot Kommunal.

– Där gör man troligtvis bedömningen att fokus hamnar på Annelie Nordström, säger hon.

Frågor som åklagaren kommer att ställa sig är vad var syftet med att erbjuda lägenheten och är det förenligt med Kommunals interna regelverk.

– Om det skulle visa sig att om det här är något som har skett mellan parterna utan att man på något sätt har förankrat det internt, då kan det båda handla om mutbrott och att man ser på om det kan röra sig om trolöshet mot huvudman.

Om man som företrädare på Kommunal gjort något som står i strid med huvudmannens intresse.

– Sedan om det är fallet är en annan sak. Men det är det som åklagaren kan bedöma, förklarar Helena Sundén.

Margot Wallström hade också i ett senare skede kontakt med Anders Bergström, som avgick på grund av avslöjandena om Kommunal förra veckan.

Kommunal har lagt ut ett skriftligt uttalande på sin hemsida med anledning av förundersökningen där man skriver att Kommunal kommer att ”bistå fullt ut i åklagarens utredning. I övrigt vill Kommunal i detta läge inte kommentera ärendet ytterligare, för att inte föregripa förundersökningen.”

LÄS OCKSÅ:

Åklagare granskar Wallströms lägenhet

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden