STOCKHOLM 20151216 Utrikesminister Margot Wallstrˆm (S) intervjuas p UD i Stockholm. De fyra Allianspartierna vill att Sverige ska kunna skicka Jas Gripenplan till stˆd fˆr Frankrikes kamp mot Islamiska staten (IS). P ett mˆte i dag p Utrikesdepartementet kommer Alliansen att f besked om regeringens inst‰llning. Foto: Janerik Henriksson / TT kod 10010

Margot Wallström.  Foto: Janerik Henriksson/TT

Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning om att Kommunal ordnade en lägenhet till utrikesminister Margot Wallström, enligt ett pressmeddelande.

– Först kommer jag att utreda om ett brott är begånget och i samband med det också om det finns någon som kan anses vara skäligen misstänkt, säger han till TT.

När en förundersökning inleds för att det finns ”anledning att anta” att ett brott begåtts är det den lägsta misstankegraden. Det är både de senaste dagarnas uppgifter i medierna och anmälningar från allmänheten som fått åklagaren att agera.

– Det handlar om en ryggmärgskänsla och det krävs inte särskilt mycket, säger Alf Johansson.

Han vill inte spekulera om hur lång tid förundersökningen kommer att ta.

Helena Sundén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, välkomnar beskedet.

– Det är bra att saken blir utredd med tanke på de diskussioner som förs och den information som har kommit fram, säger hon till Arbetet,

Helena Sundén kan inte påminna sig att någon person på så hög nivå som Margot Wallström har varit föremål för en förundersökning i samband med en lägenhet.

– Det som gör situationen så speciell är att hon är statsråd. Tidigare har det rört politiker i andra funktioner, säger Helena Sundén till Arbetet.

Det finns inget i vare sig regeringsformen eller riksdagsordningen som säger att ett statsråd måste kliva av för att en förundersökning inletts. Någon praxis finns inte heller på området, säger grundlagsexperten Magnus Isberg till TT.

– Det handlar om brott begånget i tjänsten och det här ligger ju vid sidan av det. Sen är ju en förundersökning inte så förfärligt allvarligt, även om det naturligtvis inte är så bra för statsrådet. Men jag har svårt att tro att det här skulle leda fram till åtal, säger Isberg.

LÄS OCKSÅ:

”Det är inte bra för facket”

Lägenhetsaffärer kräver nya regler

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden

TT