Bryssel 20160118 Utrikesminister Margot Wallstrˆm kommenterar bostaen hon hyr av kommunal vid ankomsten till utrikesministermˆtet. Foto: EU-kommissionen / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: / ** **Endast fˆr redaktionell anv‰ndning. Bilden kommer frÂn en extern k‰lla och distribueras i sin ursprungliga form som en service till vÂra abonnenter**

Margot Wallström. Foto: EU-kommissionen

Utrikesminister Margot Wallströms bostadsaffär är inte den första bland toppolitiker som ifrågasätts. – Frågan kommer upp med jämna mellanrum oavsett politisk färg på regeringen. Någon gång borde rikspolitikerna ta en bred diskussion och lösa frågan i praktiken, säger Helena Sundén, Institutet mot mutor.

Margot Wallström har fått möjlighet att hyra en möblerade lägenhet av Kommunal som övernattningsbostad så länge som hon är utrikesminister.
När hon själv offentliggjorde sitt kontrakt fick hon anklagelser om muta i retur. Åklagarkammaren Riksenheten mot korruption undersöker om en mututredning ska inledas.

Affären handlar inte längre bara om att Wallström anklagade Kommunals ordförande Annelie Nordström för att ljuga. Nordström skulle, enligt Wallström, påstått att förbundet lämnade hälften av sina lägenheter till bostadskön i Stockholm, vilket inte är sant.

Kommunals policy för lägenheterna har redovisats i Kommunalarbetaren, som redan för tio år sedan granskade policyn.  Förbundets ovilja att lämna lägenheter till bostadsförmedlingen har kritiserats av Hyresgästföreningen.

I motståndarhörnet till Wallström har den förre socialministern Ulf Kristoffersson (M) varit inblandad i två diskutabla lägenhetsaffärer, vara den ene utreddes av åklagare utan att gå till åtal.

På vad sätt kan en hyreslägenhet, som innebär en kostnad för hyresgästen, bli en muta?
– Rent objektivt kan jag förklara vad som är en muta. Lagen säger att det inte behöver handla om något av ekonomiskt värde, men det ska vara något som är en förmån för mottagaren, säger Helena Sundén, generalsekreterare Institutet mot mutor.

I förarbetet till lagen nämn exemplet med gratis medlemskap i en förening som mottagaren tycker är positivt. Men det räcker inte med detta för att vara en muta enligt lagens mening.
– Nej, syftet med gåvan måste vara att påverka mottagaren. Först då är det en muta enligt lagens mening. Tanken med mutlagstiftningen är att den ska skydda huvudmannens intressen, säger Helena Sundén.
– När det gäller offentliga personer som ministrar är huvudmannen hela folket. Det handlar om förtroende, själva basen för det politiska utövandet.

Om åklagaren kan styrka brott måste han åtala när en offentlig person är inblandad, understryker hon vidare..

Kommunal är en intresseorganisation och kan därför misstänkas, enligt uppgifter i olika medier. Men det kan vara lika allvarligt om hyreskontraktet kommer från ett fastighetsbolag. Hela tiden handlar det om huruvida syftet är att påverka och om hyreskontraktet är en förmån vid sidan av gängse regelverk.

Kan en politiker någonsin ta emot ett hyreskontrakt?
– Politiker kan inte ta emot kontraktet om det ger denne fördelar, utan måste följa de regler som gäller alla andra.

Det är mot den här bakgrunden och de återkommande ifrågasättandena av politikers bostadsaffärer som Helena Sundén efterlyser en bred politisk diskussion. Hur ska ministrar och politiskt tillsatta tjänstemän i regeringskansliet kunna få tillfälliga bostäder när de kommer från annan ort än Stockholm, är frågan.

För riksdagsledamöterna finns övernattningslägenheter. Kanske skulle samma lösning finnas för regeringskansliet?

– Frågan är vilken lösning skulle vara praktiskt. Här behövs en bred politisk diskussion, så att politikerna sedan kan fokusera på sina sakfrågor och slipper lägga energi på den här typen av affärer i framtiden, säger Helena Sundén.

LÄS OCKSÅ:

Flera tusen vill lämna Kommunal

Wallströms bostad är knuten till hennes tjänst

Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt

Annelie Nordström sitter kvar

Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna

Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet

Kommunal fixade lägenheter åt toppar

Margot Wallström: Kommunal ljög för mig

Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas

Bergström lämnar Kommunal

”Alla papper måste upp på bordet”

Kommunal: ”Stanna hos oss!”

Kommunal stoppar krogshower efter avslöjanden