Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Hillary Clinton och Bernie Sanders i nattens debatt. Foto: AP/Mic Smith

Hillary Clinton och Bernie Sanders i nattens debatt. Foto: AP/Mic Smith

Demokraternas tre presidentaspiranter har drabbat samman i en sista direktsänd debatt innan primärvalssäsongen drar i gång. Inför den lanserade Bernie Sanders, tvåan i de nationella opinionsmätningarna, en stor sjuk- och hälsovårdsreform.

Förra utrikesministern Hillary Clinton, vars tidigare stora ledning över Sanders i opinionsmätningarna har krympt på sistone, ifrågasatte reformförslaget som Sanders hävdar ger alla amerikaner rätt till Medicare, det statliga sjukvårdssystemet. Den 69-årige senatorn för Vermont uppgav också att reformen skulle göra att det amerikanska samhället på tio år sparar motsvarande 51 000 miljarder kronor jämfört med dagens system.

Clinton sågade Sanders plan som ”orealistisk” och sade att hon vill bygga vidare på den kontroversiella sjukvårdsreform som genomförts under Barack Obamas presidentperiod.

Sanders förslag innebär att både anställda och företag ska bidra till finansieringen. Han föreslår också att de förmögnaste amerikanerna ska hjälpa till att betala reformen genom en ny fastighetsskatt samtidigt som andra skatter görs mer progressiva.

Senatorn medgav under debatten att en del ”vanliga medelklassfamiljer” kan komma att få betala något mer i skatt om hans förslag genomförs.

– Samtidigt kan de spara upp till 5 000 dollar om året som de i dag lägger på privata sjukvårdsförsäkringar, sade Sanders som är oberoende senator och den ende av kongressens ledamöter som kallar sig själv socialist.

I både Iowa och New Hampshire där primärvalssäsongen inleds i februari är det betydligt jämnare i opinionsmätningarna mellan Sanders och Clinton, som i debatten angrep Sanders för att ha ”röstat med” vapenlobbyn. Frågan är känslig i Charleston, där debatten hölls bara några kvarter från där nio personer sköts ihjäl i en kyrka.

Sanders avfärdade Clintons angrepp.

– Jag tror att Clinton vet att det hon säger är väldigt oärligt, sade han.

Håkan Johansson/TT

 

Fakta: Kandidaterna

Hillary Clinton, född i Illinois och jurist. Var USA:s första dam 1993—2001 under maken Bill Clintons presidentperiod. År 2000 valdes hon till delstaten New Yorks senator, och 2008 förlorade hon kampen om att bli Demokratiska partiets presidentkandidat mot Barack Obama. Han valdes till president och Clinton blev hans utrikesminister under fyra år. I snitt har hon ett stöd på 51,0 procent i de nationella opinionsmätningarna, enligt Real Clear Politics sammanställning. Bernie Sanders är obunden senator för delstaten Vermont sedan 2007. 1991—2007 var han ledamot av USA-kongressens representanthus. Han kallar sig själv demokratisk socialist, vilket han är ensam om i kongressen. I opinionsmätningarna har han i snitt ett stöd på 38,3 procent. Martin O'Malley, född och uppvuxen i Washington DC. Har doktorsexamen i juridik och har varit gästprofessor vid John Hopkins University. Fram till i år var han guvernör i Maryland, en post han valdes till 2007. Dessförinnan var han borgmästare i Baltimore från 1999. I snitt har han ett stöd på 2,3 procent i de nationella opinionsmätningarna. Källa: TT, ne.se