Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den svenska förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai har framträtt i kinesisk statlig tv, där han sagt att han frivilligt överlämnat sig till myndigheterna för att sona ett brott. Men den påstådda bekännelsen ifrågasätts nu av människorättsorganisationer.

Nicholas Bequelin, Östasienchef hos Amnesty International, säger att framträdandet väcker fler frågor än svar.

– Ur rättslig synpunkt är videon värdelös. Vi kan inte utesluta att uttalandet gjordes under tvång, säger han.

Konsumentminister Per Bolund (MP), som talat på ett finansiellt forum i Hongkong, säger att Stockholm ”är ganska oroat över utvecklingen” och efterlyser mer ”öppenhet” från myndigheterna i Fastlandskina.

Gui Minhai försvann under mystiska omständigheter från sin lägenhet i Thailand i oktober. Fyra andra personer som arbetar i samma bokhandel i Hongkong, som säljer Pekingkritisk litteratur, har också försvunnit.


TT