Det luktar. Svett. 

– Gör det? Det är ingenting jag känner – längre, säger Johan Kellerstam när han visar runt i de små utrymmena under Hovet där över trettio storvuxna män brukar trängas på matchdagarna.

Sedan 1985 är Johan Kellerstam materialförvaltare för Djurgårdens elitlag i hockey. Han är som en svensk prins en gång uttryckte det när han hade fått en dotter: ”all over the place”.

Johan Kellerstams arbetsdag går åt till att vika tvätt, boka resor, slipa skridskor och sätta sig vid symaskinen för att laga trasiga damasker.

Han och kollegan Max Eklöf gör det som behövs för att hockeyspelarna ska kunna prestera på isen. Den här säsongen förefaller det att gå helt okej. DIF ligger runt slutspelsstrecket på plats åtta (noterat den 15 januari 2016 red. anm).

Backen Philip Holm sticker in huvudet i Johan Kellerstams minimala kontor och verkstad. Träningen börjar strax och han hämtar sina nyslipade skridskor.

Johan Kellerstam visar upp sina naglar. De är spruckna. När arbetet med en skena är klart drar han nageln längs med kanten för att känna att den är helt blank. Den vassa eggen skär in.

– Det är en yrkesskada, skämtar han.

Johan Kellerstam lägger ned mycket tid på just spelarnas skridskor. Målvakternas slipar han för hand. Han har utvecklat en egen profil för att de ska bli så bra som möjligt. Det är lite av en yrkeshemlighet.

Under högsäsong är Johan Kellerstams arbetsveckor extrema. Som regel sextio timmar.

– En gång räknade jag ut att jag jobbar nästan tusen timmar mer per år än en vanlig anställd.

”Passionen” för hockeyn är förklaringen till att han orkar. Och en förstående fru som accepterar att många helger går åt till bortamatcher och att maken då kommer i säng först fram på småtimmarna – och att han aldrig kan ha en vecka ledigt kring jul.

– Det blir en livsstil. Det är kul att jobba tillsammans med ett högpresterande team och att vi vinner ihop och vi förlorar ihop. En gång om året brukar materialförvaltarna i elitklubbarna i SHL, Swedish hockey league, träffas. Ibland handlar diskussionen om arbetsvillkoren. Johan Kellerstam är själv medlem i Unionen och det tror han att de flesta andra i hans yrkesgrupp är också.

– Det gäller att passa sig. En del blir utbrända av det här jobbet. Det är speciellt. Det kan vara väldigt skört.

Skärmavbild 2016-01-14 kl. 08.17.49

Om Johan Kellerstam

51 år. Jobbat för Djurgården hockey i 30 år som materialförvaltare. Har varit heltidsanställd i 25 år.

Utbildning: Ursprungligen snickare. Men som materialförvaltare har han gått i storebror Anders skola. Började som 15-åring när han själv spelade i ett av Djurgårdens lag.

Bästa med jobbet: ”Alla de där småsakerna som jag kan bidra med för att vi ska nå framgång.”

Sämsta med jobbet: Övertiden och alla resorna.

SM-guld: Sex stycken.

DIF-favorit: ”Det finns många. Men Micke Johansson. Han var en genuin djurgårdare. Ödmjuk, kom till jobbet varje dag. Gnällde aldrig.”

Om materialförvaltare

Antal: Antalet klubbar i SHL är 14 stycken. Allsvenskan och division ett: 21 lag.

Medellön: Ingen uppgift går att få fram från Unionen som är det fackförbund som många är medlemmar i.

Utbildning: Vägen in i yrket går oftast genom ett tidigt engagemang i klubben. Att Praoa i klubben kan vara ett sätt.

STOCKHOLM 20151209 Johan Kellerstam, materialfˆrvaltare p DjurgÂrden Hockey. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370