Nyårsafton i Berlin. Vi vandrar runt i kylan, stan dukar till fest: Hinkar med bubbel ställs upp på utomhusbarer längs gatorna, marknaden intill hotellet tar en euro för en promenad runt stånd med typisk tysk mix av mat och lokalt hantverk.

En osedvanligt turlig tur till Berlinfilharmonikernas biljettkassa  resulterar i platser precis bakom orkestern.

Vi får avnjuta nyårskonserten – med franskt tema – live och i närkontakt med dirigenten Sir Simon Rattle, violinisten Ann-Sofie Mutter – och framförallt slagverkarna som sitter på en armlängds avstånd framför oss.

Det hela sänds via bland annat Folkets hus och parker direkt till ett antal biografer över världen, däribland bio Rio i Stockholm.

Vi får en musikupplevelse, som försätter publiken i hänfört jubel och får hela orkestern att spricka upp i leenden och ryggdunkningar innan de samlas för eget firande bakom scenen.

Tillbaks på hotellet, mätta på den potatissoppa med wienerkorv vi lyckades hitta i närheten, ser vi idylliska bilder i lokalteve från det stora firandet vid Brandenburger Tor.

Sextrakasserierna och rånen mot kvinnor utanför Centralstationen i Köln, som tvingade polischefen att avgå, blir kända något dygn därpå.

De följs av rapporter och artiklar om liknande händelser i Hamburg, mörkade övergrepp på flickor under Stockholms stora event för ungdomar i Kungsträdgården och flera andra platser och städer. Den lilla lyckobubblan av goda känslor som uppstod i Berlin brister när verkligheten, i form av ofredanden i stor skala tränger sig på.

En vardag för över 90 procent av kvinnorna i Indien, enligt UN Women. I EU uppger 55 procent av 42 000 kvinnor i en enkät att de utsatts för sexuella trakasserier efter sin 15-årsdag, enligt Feministiskt Perspektiv.

Sverige toppar den statistiken med hela 81 procent! Polisens missriktade, självpåtagna roll av att dölja  förövarnas etnicitet istället för att sätta ljuset på övergreppen och skydda offren är oroande, och har fördömts av såväl statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman.

Polisen är ingen politisk kommunikationsbyrå, vilket Polisförbundets ordförande Lena Nitz på ett välgörande sätt markerat med sitt krav på utredning av händelserna.

Statsminister Löfven fick en tuff start på året. I Inblicks fjärde del i serien Klimatkaos får han tipsen som kan göra honom till klimatsuperhjälte.

Att klimatsäkra Sverige och Rosenbad är en utmaning – men ännu svårare är det att rättighetssäkra exporten. Läs mer om det här.