Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har riktat hård kritik mot det öppna brevet som publicerats på internet. Foto: Basin Bulbul via AP

Det öppna brevet publicerades på internet och har väckt president Erdogans vrede. Foto: Basin Bulbul via AP

Turkisk polis har gripit tolv universitetslärare som skrivit under ett protestbrev mot militäroffensiven i den kurddominerade sydöstra delen av landet. Misstanken: ”terrorpropaganda”.

I det omtalade brevet kritiseras den turkiska regeringen i hårda ordalag. Bland annat anklagas regeringen för att bryta mot internationell rätt och att begå massakrer på civila.

Hittills har det skrivits under av fler än 1.400 personer, merparten av dem turkiska forskare och akademiker. Bland undertecknarna finns även den amerikanske tänkaren Noam Chomsky och den slovenske filosofen Slavoj Žižek.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har reagerat starkt på innehållet i brevet och kallat undertecknarna ”förrädare”, skriver The Guardian. En rad universitetslärare uppger att nationalistiska studenter riktat hot mot dem och målat röda kryss på deras dörrar.

https://twitter.com/FGunay1/status/687955851878002688/photo/1?ref_src=twsrc^tfw

USA:s ambassadör i Turkiet, John Bass, skriver i en ovanligt hårt formulerad kommentar att ”även om vi inte instämmer i de åsikter som förs fram av dessa forskare, så oroas vi av den effekt som den här sortens åtgärder kan få på det legitima politiska samtalet i det turkiska samhället.”

https://twitter.com/USEmbassyTurkey/status/687956617686585345/photo/1?ref_src=twsrc^tfw